Bibliografia

Constans i Serrats, Mn. Lluis G.

Vist: 1491

Mn. Lluís ConstansMn. Lluís G. Constans i Serrats (1901 - 1955)

Era capellà missioner diocesà i fou destinat a la Casa Missió de Banyoles, poc després de la seva ordenació, l'any 1926. Allà es va poder llegir tots els pergamins i documents del monestir, a la vegada que les seves visites pastorals, que l'obligaven a passar una setmana sencera en els diferents pobles de la comarca, li deixaven suficient temps lliure per a llegir-se els arxius parroquials i els pergamins de les masies senyorials.

D'aquesta manera, durant 20 anys (1926-1946) aplegà una magnífica documentació de primera mà, cosa que el convertí en un profund coneixedor de la comarca i de la seva gent. Fou en els darrers 5 anys de la seva vida quan va publicar sense descans multitud de llibres i articles de temes històrics i folklòrics (Quaderns del Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles, Annals de l'Institut d'Estudis Gironins i Horizontes).

Malgrat tot, la seva mort prematura va impedir que arribés a publicar bona part del que havia acumulat. En els darrers anys han aparegut nombroses obres pòstumes, tant llibres com articles, la major part dels quals han estat publicats a través del Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles, entitat a la qual Mn. Lluís Constans va confiar tots els seus treballs inèdits.

D'entre la seva nombrosa bibliografia destaquen els següents llibres: Dos obras maestras del arte gótico, 1947; Bañolas, 1951; Girona, bisbat marià, 1954; Francesc de Montpalau, abat de Banyoles, ambaixador del General de Catalunya, 1960; Rondalles, 1981; i especialment el Diplomatari de Banyoles.

Informació extreta de www.banyolescultura.net

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)