Es tracta d'un conjunt d'estacions a l'aire lliure del Paleolític mitjà (Mosterià), relacionades amb les coves de Serinyà, de les que la principal és la Roca Foradada - clot d'Espolla, envoltada per unes quantes de secundàries.
Es troben situades a la plana Usall-Espolla, als voltants del llac intermitent d'Espolla, a una distància d'un quilòmetre en línia recta de les coves de Serinyà, en el veïnat de Melianta, prop del riu Ser.
Va ser descobert per G.J. Abad i S. Serra, membres de l'Associació Arqueològica de Girona, a l'any 1982.
D'indústria lítica, s'hi recuperaren restes de talla, nuclis i 149 útils. Les matèries emprades per elaborar els instruments eren, principalment, quars i quarsita, utilitzada sobretot per la seva millor exfoliació. Com passa a la cova de l'Arbreda de Serinyà, la talla Levallois té un percentatge baix.
Entre les peces retocades hi ha 105 rascadores, 26 becs i osques, 8 denticulats, 7 gratadors i 3 diversos. Sobre còdols s'ha trobat un chopping-tool.
Es troba bibliografia de J. Canal, J. Abad i S. Serra a l'any 1987 i J. Canal i E. Carbonell a l'any 1989.
Informació extreta del llibre "Les Comarques Gironines. Del Paleolític als Visigots. Catàleg de Jaciments", de Pere Cantón i Playà. any 2001
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)