Considerem la vil·la romana de Vilablareix, el conjunt de troballes i restes d'aquesta època, descobertes a l'entorn de l'església de Sant Menna, dintre la que es trobaria integrada la torre sepulcral de la Torratxa.
El conjunt d'excavacions realitzades en els terrenys que envolten la zona de l'església, han permés constatar l'existència d'una important vil·la, tot i l'elevat nivell de destrucció dels vestigis. Els elements localitzats estan fragmentats, dispersos i sense connexions clares. L'única estructura que es manté en un bon estat de conservació, és el bloc de cambres que conformaven el sistema de calefacció de les sales calentes de les termes, ja que es tracta de construccions obrades per sota de la cota normal de circulació, descoberta recentment.
Al costat del mas proper i no gaire lluny de la torre, a l'any 1934, Francesc Riuró i Carles de Palol ghi localitzaren un forn ceràmic d'època romana i hi recolliren tegula, imbrex, fragments tubulars i bipedals.
En uns camps de conreu entre el sepulcre i l'església, Xavier Alberch i Josep Burch hi trobaren restes malmeses de murs i hi recolliren ceràmica de tradició ibèrica feta al torn, comuna oxidada, imitacions d'africana de cuina dolia, tegulae, T.S. sud gàl·lica, T.S. africana A i C, T.S. lucente, així com àmfora forma Pascual 1 i africana tardana.
Per la tipologia de les restes trobades, no hi ha dubte que a Vilablareix va existir un vil·la prou rica per posseir un monumentum notable en època altimperial i equipada amb totes les comoditats indispensables per a aquesta mena d'establiments, com ara els banys, tot i la relativa proximitat de la ciutat i les termes públiques. La seva fundació s'hauria d'enquadrar en època baixrepublicana, amb una llarga continuïtat fins a l'antiguitat tardana.
Informació extreta de:
Llibre "Les Comarques Gironines, Del Paleolític als Visigots. Catàleg de Jaciments" de Pere Cantón i Playà
Llibre "Parva Gerunda", de David Vivó, Lluís Palahí i Josep M. Nolla
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)