El jaciment s'ha descobert arran de les obres d'urbanització d'un polígon industrial al Pla de la Joheria, situat entre la carretera de Cartellà i l'edifici de la Joheria. És el primer descobriment d'aquestes característiques al terme de Sant Gregori i confirma la presència d'homínids neandertals al Pla de Girona.
S'hi han trobat prop de 2.000 peces representatives de tot el procés d'elaboració d'eines de pedra d'un assentament d'homínids de fa uns 300.000 anys, coetani del jaciment que a la mateixa zona va ser descobert el març. La datació és tan precisa, ha explicat Bruno Gómez, perquè que el material ha aparegut just a sobre d'una colada basàltica originada per una erupció del volcà del puig d'Adri, que els geòlegs daten de 317.000 anys enrere.
Al març del 2003, durant quinze dies, sis especialistes de l'empresa Arqueociencia, dirigits per Javier González, varen extreure d'aquest jaciment més de 200 fragments de pedra manipulats per homínids. Es tracta d'exemplars de les tècniques leval·loisiana i chopper, aplicades en pedres que devien anar a buscar en rius propers, així com pics (choppers punxeguts) i fragments de quars i quarsita.
Informació extreta de l'hemeroteca del diari "el Punt" de dates 12/03/2003 i 23/10/2003.
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)