El complex de jaciments del Puig d'en roca està situat a la riba esquerra del riu Ter prop de Girona, en terrenys de Sant ponç de Fontajau. El turó te una alçada de 80 metres sobre la plana i 145 metres sobre el nivell del mar.
La seva situació el transforma en el lloc estratègic que suposa la confluència dels rius Ter, Onyar i Galligants, proporcionant a les seves rodalies una gran riquesa d'aigua. La seva alçada permet un domini absolut del Congost, que es el pas natural a l'Empordà.
Tots els indrets ocupats miren a migdia amb una gran quantitat d'hores d'insolació durant tots els dies de l'any.
Es compon d'un conjunt d'estacions a l'aire lliure corresponents al Paleolític inferior i mitjà.
La importància arqueològica del Puig d'en Roca es manifesta de forma casual l'any 1956, en les obres d'explanació per a la construcció dels edificis de beneficiència de la Diputació de Girona. Es semidestrueix una necròpolis neolítica de més de vint enterraments en l'interior dels quals es troben, en alguns casos , còdols tallats.
No és fins a la publicació de la tesi de Lumley a l'any 1972, que Josep Canal comença la recol·lecció de còdols tallats. Aquesta primera etapa s'acaba l'any 1974 amb la visita de l'autor de la tesi a Girona i, en el local de l'Associació Arqueològica de Girona, confirma l'antiguitat dels materials atribuint-los a la cultura dels còdols tallats.
De 1974 a 1978, una segona campanya de recol·lecció en superfície, realitzada ja per un equip més ampli de l'Associació Arqueològica de Girona, constata la gran abundància d'instruments.
Els primers indicis d'indústria en posició estratègica es troben l'any 1978 i, el 1979, es porta a terme l'excavació sistemàtica d'un jaciment del Paeleolític inferior a Catalunya i se'l nomemna "Puig d'en roca Exc.".
L'any 1978 es recull de forma sistemàtica, a l'indret de Puig d'en Roca III, una col·lecció important de còdols tallats, a la vegada que es comprova l'existència d'instruments in situ.
Informació extreta de:
Llibre "Les Comarques Gironines, Del Paleolític als Visigots. Catàleg de Jaciments" de Pere Cantón i Playà
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)