El Puig de Serra és un turó situat al sud-oest del poble de Serra de Daró. Segueix l'antic estany d'Ullastret per la riba oest, a partir del punt on pren contacte amb l'actual curs del riu Daró i forma la continuació al nord del Puig de Sant Andreu (Ullastret). El jaciment es pot datar entre els segles IV i I aC, es troba a la part nord del turó, dista 1400 metres de l'oppidium d'Ullastret i 800 metres de l'Illa d'en Reixach. En aquest lloc hi ha una pedrera que s'utilitzà en el període ibèric.
Es tracta d'un hàbitat i una necròpolis amb 87 enterraments d'incineració, probablement utilitzada pels pobladors d'Ullastret. La tipologia de les tombes consisteix només en un forat excavat a terra, on es diposità l'urna i l'aixovar.
S'hi troben també fons de cabanes retallades a la roca i alguns materials que podrien correspondre a d'altres aixoplugs fets de material degradable.
A. Martin i M. Genís hi realitzaren treballs des de l'any 1982 al 1986.
S'hi ha trobat ceràmiques àtiques de figures roges, del tipus de Sant Valentí i de vernís negre; terrissa feta a mà, formes, perfil en essa, vasos bicònics i bols; ceràmica o torn, produccions emporitanes en coccions reductores i oxidades, i alguna decorada amb pintura blanca. La major part dels objectes de metall conservats són elements complementaris de la vestimenta, instrumental quirúrgic o de tocador, fets de bronze. El ferro és poc present. S'hi han trobat també nombroses fusaioles i manufactures de vidres cartaginesos.
Es troba bibliografia de J. Badia (1978), J.M. Nolla i J. Casas 1984, A. Martin i M. Genís (1993)
Informació extreta de:
"Les Comarques Gironines. Del Paleolític als Visigots" de Pere Cantón i Playa
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)