Quaderns de Palafrugell dedica un nou volum al «Llafranc romà»

Vist: 4033

El passat romà de Llafranc centra el volum número tretze de la col·lecció Quaderns de Palafrugell, coeditat per l'Ajuntament de Palafrugell i la Diputació de Girona. Amèrica Barti, Rosa Plana i Joaquim Tremoleda són els autors del treball, coordinat per Rosa Plana. Llafranc romà permet entendre la importància d'un jaciment molt afectat per l'urbanisme turístic.

El llibre està estructurat en tres parts. En la primera es fa un repàs històric del jaciment romà de Llafranc, des que se'n té notícia, al segle XVIII i de la primera meitat del segle XIX, passant per la construcció de l'església i la troballa de sepulcres. S'inclouen fotografies, una imatge d'un fragment de mosaic, així com de materials romans del segle III trobats a final del segle XIX.

Desenvolupament urbanístic

En aquesta part també s'aborda el desenvolupament urbanístic de Llafranc i com aquest afecta el jaciment. A més, es detallen algunes de les troballes més rellevants, especialment ceràmica i àmfores.

Els autors fan referència a la destrucció d'aquest patrimoni a mans del creixement urbanístic, i perquè la mateixa població no entenia la importància de les restes.

La creació del Museu-Arxiu i les campanyes d'excavació arqueològica també tenen un capítol en el llibre.

La segona part està dedicada íntegrament a repassar com era la vida en l'establiment romà. En aquesta part el llibre repassa les diferents activitats que s'hi practicaven. La producció de vi, la terrisseria, les produccions ceràmiques, els habitatges i els enterraments.

De les restes d'habitatges, el volum n'aporta informació a partir de les diferents excavacions realitzades, amb imatges de fragments i murs descoberts, que permeten fer-se una idea clara del tipus de construcció.

L'aparició de fragments d'estuc pintat fan pensar en una continuïtat del caràcter residencial de l'indret. En aquest apartat, el dels enterraments, l'obra fa referència a la descoberta de les sepultures romanes, les restes òssies trobades en el sector de l'eixample. Es tractaven, segons recorda Josep Maria Nolla, de sepultures molt senzilles.

Llafranc romà es va presentar fa uns dies a l'església de Santa Rosa de Llafranc. A l'acte van intervenir l'arqueòloga Glòria Trias i el catedràtic d'arqueologia de la UdG, Josep Maria Nolla.

Publicada a "Diari de Girona" el dia 26 d'abril de 2004

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)