Santa Maria de Granollers de Rocacorba

Vist: 3034
Santa Maria de Granollers de Rocacorba
Santa Maria de Granollers de Rocacorba

L'església parroquial de Santa Maria de Granollers de Rocacorba, es troba darrera les restes del castell de Granollers1, posteriorment transformat en un mas, formant un conjunt format per l'església, la galilea d'entrada i el cementiri2.

És esmentada el 1065, quan va ser cedida per Guillem Guifre a la canònica de Girona. El temple actual, però, pertany al segle XVIII1.

L'església és d'una nau, de planta rectangular i absis poligonal. S'accedeix per una porta d'arc rebaixat que presenta una inscripció de simbologia cristiana al damunt. La porta està dins un marc de formes arrodonides on hi ha una data, 1785 i una inscripció: CHARITAS ME REEFICAVIT ANNO A NATIVITATE DOMINI 1785. Damunt la porta hi ha una escultura dedicada a la Mare de déu i, més amunt, una rosassa treballada. Al costat esquerre de la façana hi ha el campanar de planta quadrada, format per dos cossos diferenciats per una cornisa recta. El cos inferior té finestres d'arc de mig punt a les façanes principal i posterior, tapiades. El segon cos les té també de punt rodó a cada cara. El campanar es clou amb un teulat a dues aigües i amb carener paral·lel a la façana principal. Les dues parts semblen d'èpoques diferents. Les façanes laterals són molt tancades, només tenen espitlleres a gran alçada2.

Al costat dret de l'absis hi ha la sagristia. L'interior és d'una nau, abarrocada, amb capelles laterals. Hi ha una cornisa separant la part inferior de la volta2.

La Galilea és un porxo de planta quadrada situat a el'ntrada del recinte de pati, on hi aboquen l'entrada a la rectoria i l'entrada a l'església. Té teulat a dues aigües i carener perpendicular a façana. La coberta és de cairats i llates, de rajoles encalades i rombos, i amb una encavallada de fusta que permet crear la gran porta d'accés a la peça. Presenta composició simètrica a la façana principal i a les laterals, dues finestres a cada costat i de punt rodó. La façana posterior, té una porta d'arc de punt rodó, desplaçada de l'eix de simetria i guanyant uns esglaons. El terra és de terra cuita (toves), i al voltant, adossat a les parets laterals, un banc de pedra2.

Altres informacions: Masos i pairalies de Granollers de Rocacorba

1 Girona Pas a Pas, de Dolors Grau, Lluís Planas i Antònia Vilaplana 
2
Cercador del patrimoni de la Generalitat de Catalunya