Rehabiliten l'antic accés renaixentista a l'hospital Sant Jaume d'Olot.

Vist: 3020

La portalada renaixentista de l'antic hospital Sant Jaume d'Olot, que és del segle XVI i que és un dels vestigis arquitectònics més antics de la ciutat, ha estat rehabilitada pel restaurador Olivier Mayère en el marc de la commemoració del 700è aniversari del centre hospitalari. El monument tenia danys importants que posaven en situació de risc la seva integritat. Les obres han costat 15.000 euros, finançats per Cultura, l'hospital, l'Ajuntament i el Museu Comarcal de la Garrotxa.

La portalada estava en molt mal estat de conservació a causa de la composició de la pedra, molt heterogènia, i molt sensible a la intempèrie. A causa d'aquesta circumstància, els motius de les volutes de la part superior de la portalada, les bases de les columnes i la cornisa han perdut una mitjana de deu centímetres de volum.

L'actuació que s'hi ha realitzat, la segona que s'hi du a terme, és de conservació amb l'objectiu de frenar la degradació preservant-ne l'autenticitat. Així, s'hi ha dut a terme una neteja sistemàtica de totes les esquerdes i esqueixaments mitjançant bisturí i aspiració, desinfecció i consolidació de la pedra, fixació dels elements amb risc de pèrdua i tapament sistemàtic de les fissures mitjançant injeccions de morters de calç i pols de pedra. L'objectiu del tractament ha estat la conservació de l'edifici i per això s'ha posat una protecció de zenc sobre la cornisa i els capitells per protegir el parament, els capitells i les columnes que hi ha a sota. L'acte es va tancar amb un concert de Laura Plasencia i Francesc Tomàs.

Publicada al diari "El PuntAvui", 3 de setembre de 2010 - Jordi Casas - Olot 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)