El pont de Besalú es fa vell

Vist: 2988

El desplaçament d'una de les torres que aguanten el viaducte obligarà a reforçar-ne la base.

L'estructura que aguanta el tram de la banda de llevant del pont vell de Besalú –d'origen medieval– s'està desplomant. Aquest desplaçament cap avall s'ha detectat en el gran pilar –una torre, pels experts– situat entre les dues últimes voltes, arran d'un estudi que es va fer entre abril i juny, encarregat per l'Ajuntament. La causa més probable del desplom és el fet que la torre s'aguanta en una part del llit del riu que no és prou sòlida. A partir d'aquestes dades, els serveis tècnics de la Diputació elaboraran un projecte de rehabilitació que amb tota probabilitat inclourà el reforçament de la base injectant-hi formigó. Les obres podrien començar aquest any mateix. L'Ajuntament ha insistit a dir que, si bé la intervenció és necessària, no és urgent, ja que no hi ha un perill imminent d'ensorrament.

Tant l'estudi com la futura intervenció són possibles gràcies als 100.000 euros que el programa Romànic Obert de l'Obra Social La Caixa i el Departament de Cultura destinen al cèlebre pont besaluenc.

El precedent

El cas d'aquest pilar en mal estat s'assembla al de la torre central, que el 2007 es va haver de rehabilitar perquè hi havien detectat esquerdes i desplaçaments i es temia que, si es produïa una riuada forta, la base es podria descalçar. En aquella ocasió la solució –aportada igualment pels serveis tècnics de la Diputació– va consistir a injectar formigó a la base de l'estructura per reforçar-la. El pont vell –o fortificat– de Besalú és originari dels segles XI o XII, però el seu aspecte actual és el resultat de les diferents reconstruccions que s'han fet al llarg de la història. L'última va ser a la dècada dels seixanta.

Publicada al diari "El PuntAvui", 29 d'agost de 2010 - Ramon Estéban - Besalú 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)