La necròpoli arrenca al segle IX a Romanyà

Vist: 1863
Esquelets sencers trobats a les excavacions a Sant Martí de Romanyà
Esquelets sencers trobats a les excavacions a Sant Martí de Romanyà

La primera campanya arqueològica a la necròpoli de Romanyà de la Selva, a Santa Cristina d’Aro, va acabar divendres i ha permès confirmar la presència continuada de tombes des del segle IX fins al seu tancament, l’any 1911.

Fins ara, amb les excavacions a la plaça de l’Església i la intervenció d’urgència del 2016, es poden datar enterraments durant tot aquest període, a excepció dels segles XII i XIII. Les d’aquests dos segles, però, s’han trobat ara també a les excavacions fetes a la finca privada que hi ha a l’altre costat de l’església. Un cop fet l’informe de totes les troballes –de diverses tombes i restes humanes, atuells i fragments de ceràmica–, juntament amb els corresponents estudis, els pròxims dos mesos, l’empresa que executa l’actuació, Baula Recerca Arqueològica, té previst, amb el suport de l’àrea de patrimoni de l’Ajuntament, fer una conferència sobre els resultats abans d’estiu.

L’informe, amb les excavacions i els estudis corresponents, tant antropològics dels esquelets com del material trobat amb ells, a més de les accions programades en la segona campanya l’any vinent, s’ha de presentar al departament de Cultura de la Generalitat, que ha de ratificar la subvenció ue va atorgar a Baula dins de la línia Projectes quadriennals de recerca en matèria d’arqueologia i paleontologia 2018-2021. El projecte Omnia mors aequat. Gestualitat funerària a la necròpolis de Romanyà. Història, població i territori té per objectius la cronologia de l’assentament, com també l’antropològic de la seva població. Però una de les fites que es marquen, més quan el nom és Romanyà, és confirmar la presència romana al nucli i establir la relació amb la necròpoli. Fins ara hi ha constància d’unes accions fetes en una casa del nucli antic de Romanyà que van posar al descobert sepultures romanes de tègula que contenien algunes monedes, però no se sap de quina edificació es tracta. El projecte, que comporta la implicació de diverses disciplines interrelacionades, es marca també dues fites més: la reconstrucció històrica dels diferents assentaments humans al nucli de Romanyà i elaborar el mapa arqueològic de la zona.

Publicada al diari "El PuntAvui", 18 de març de 2019 - E. Agulló - Santa Cristina d'Aro 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)