Nou convent dels Agustins

Vist: 2664

Palamós inaugura el diumenge dia 13 DE MARÇ DE 2011 la recuperació dels vestigis arquitectònics del segle XVIII dins un parc.

L'Ajuntament de Palamós inaugura diumenge, a dos quarts de set del vespre, el parc del Convent dels Agustins, a la zona verda de les Pites, a la part alta de la vila. La inauguració del parc es fa després de la reposició en aquest sector urbanitzat dels dos vestigis que quedaven de l'antic convent dels frares agustins, que són del segle XVIII. En concret, la portalada de l'església, en què el rosetó s'ha posat a part per evitar una gran alçària, i part del claustre.

La inauguració es fa al vespre per poder veure com queda l'àmbit, que fa més de 3.000 m², amb el nou enllumenat, en què es diferencia el destinat als monuments i el destinat a l'entorn. A més, durant la inauguració actuarà la companyia de dansa professional palamosina Cobosmika. La companyia estrenarà l'escenari que s'ha fet al costat del claustre per poder fer actes culturals i lúdics. Els tres elements arquitectònics exposats estan units per un corriol de lloses de pedra, amb zones per seure i gaudir de l'entorn.

Els frares agustins van arribar a Palamós l'any 1568 i van fundar una comunitat que va edificar el convent a sa Punta del Molí, on més endavant es va obrir l'esvoranc de la pedrera, a la zona del far. La construcció es va acabar al segle XVII. Va ser destruït el 1694-1695 per les tropes franceses que van assetjar la vila comandades pel duc de Noailles, perquè era al mig de la ciutadella. El 1724 els frares van decidir construir un altre convent. Però la construcció es va haver d'aturar perquè es va obligar a fer-lo en un altre lloc, ja que la zona estava destinada a la defensa militar. Per això el segon convent, del qual només queden els dos elements que ara s'han recuperat, es va fer apartat de l'anterior.

Publicada al diari "El PuntAvui", 12 de març de 2011 - Albert Vilar - Palamós 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)