Nou convent dels Agustins

Vist: 2673

La portalada de l'antic convent de Palamós ja torna a erigir-se al seu lloc.

La portalada de pedra de Girona de l'església del convent dels Agustins de Palamós, del segle XVIII, ja es pot tornar a contemplar al seu lloc originari, al sector de les Pites, ubicat a la part alta de la vila. De Palamós es va retirar fa dinou anys, encara que ja en feia molts que el conjunt de pedres estava apilonat en un racó de la finca.

Aquesta mateixa operació es farà amb la part del claustre que també s'ha arribat a conservar, després que fos retirat l'any 1991.

La recuperació d'aquests dos elements arquitectònics de l'antic convent té un cost d'uns 200.000 euros dins de la millora de la zona verda d'aquest àmbit, molt a prop del nucli antic, i està prevista per a les properes festes de Nadal.

Retirats el 1991

Els dos elements de l'antic convent es van treure del sector el 1991, a propòsit del procés d'urbanització fet a la part alta de la vila palamosina. El 1993, amb les obres d'urbanització es va localitzar la primera pedra de l'església del convent, datada el 1772. Dins de la pedra hi havia una ampolla de vidre, on hi havia hagut l'escriptura de la benedicció i sis monedes.

La portalada de l'antiga església del convent està ubicada a la zona verda que hi ha entre els carrers del Convent dels Agustins i del Terç dels Napolitans.

S'ha escollit aquest emplaçament, perquè és el més pròxim a l'espai que havia ocupat anteriorment. A la portalada de l'església hi havia una imatge de Nostra Senyora de Gràcia, que actualment es troba emplaçada a la façana principal de l'església parroquial.

La part del claustre de l'antic convent dels Agustins s'ubicarà a la zona verda que hi ha entre la plaça del Pedró i el carrer del Convent dels Agustins, que dóna sortida a la part alta de la vila.

El claustre, quan va ser retirat, estava format per set voltes, amb sis columnes i dues d'adossades, amb les respectives bases i capitells. Davant del claustre es construirà un escenari on es podran fer activitats culturals i musicals de petit format.

A la superfície d'aquest àmbit, que fa més de 3.000m², es combinaran espais enjardinats amb espais pavimentats amb sauló o llamborda, on es preveu una il·luminació diferent per als dos elements i el seu àmbit.Els frares Agustins van arribar a Palamós l'any 1568 i van fundar una comunitat que va edificar el convent a sa Punta del Molí, on més endavant es va obrir l'esvoranc de la pedrera. La construcció es va acabar al segle XVII. Va ser destruït el 1694-1695, per part de les tropes franceses que van assetjar la vila comandades pel duc de Noailles, perquè era al mig de la ciutadella. I a partir del 1724 van decidir aixecar-ne un altre. Però la construcció es va haver d'aturar, perquè es va obligar a fer-lo en un altre lloc, ja que la zona estava destinada a la defensa militar. Per això, el segon convent, del qual només queden els dos elements que ara es recuperen, es va fer apartat de l'anterior.

Publicada al diari "El PuntAvui", 24 d'octubre de 2010 - Albert Vilar - Palamós 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)