Palamós compra el seu castell

Vist: 3511

Castell de la FoscaDes de fa dos mesos, el castell de la Fosca, origen del poble, és municipal.

El castell de Sant Esteve de la Fosca, origen de Palamós, ja és municipal. L'Ajuntament té el títol de propietat de la fortificació, després d'haver tramitat els projectes d'urbanització i de reparcel.lació del seu entorn, des del passat 15 de març, avui fa dos mesos. l la seva inscripció al Registre de la Propietat de Palamós es va fer el 12 d'abril.

Segons consta en el registre, la parcel·la municipal on es troba el castell en ruïnes prové del desenvoluparnent urbanistic del puig de l'entorn, que fa uns 10.000 m2 i on es podran fer quatre cases. La finca municipal, que es destina a parc urbà, té una superficie de 2.657,12 m2, delimitada pel mar i el camí de ronda.

L'Ajuntament de Palamós ja ha manifestat la seva intenció d'actuar-hi per preservar-lo. Entre les primeres accions hi ha la d'assentar les actuals estructures, ja que algunes estan molt malament. Fa dos anys, l'Ajuntament va tancar amb reixa metàl·lica l'accés al castell per l'estat d'abandonament i de progressiva degradació.

Però també fer-hi algunes actuacions arqueolàgiques. Sembla que la fortificació es va fer sobre un assentament romà, que ja es trobava sobre d'un d'ibèric.

El castell de la Fosca va ser adquirit pel comte rei de Barcelona Pere II el Gran el 12 de junyde 1277 per poder tenir un port militar a la Costa Brava, ubicat a l'actual Planassa. I el 3 de desembre de 1279 es va fer la Carta Pobla per facilitar l'assentament d'habitants al nou territori reial. El document també va instaurar el mercat setmanal els dimarts, cosa que encara es manté.

El castel, ja reial, va anar perdent la seva importància corn a fortalesa i es va anar degradant. Es va reedificar entre els segles XVI i XVII, encara que ja va funcionar més com un mas que no pas un baluard. Amb el temps, l'edificació va començar a canviar de mans. El mas es va abandonar a la dècada dels quaranta del segie passat. L'any 2000, el castell estava a la venda per 800.000 euros. Però el 2001 l'Ajuntarnent va aprovar el desenvolupament urbanístic per aconseguir-ne la propietat. Una sentència judicial del 2005 va anul·lar la tramitació i l'Ajuntament va decidir tornar a tramitar-ho cinc anys rnés tard.

 

Publicada al diari "El PuntAvui", 15 de maig de 2011 - Albert Vilar - Palamós 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)