Volen la gàbia de Fitor a la rectoria

Vist: 3215

La gàbia de FitorL'entrega simbòlica de l'objecte es va efectuar diumenge 19 d'octubre de 2014 durant l'aplec. L'havien robada a principis dels setanta.

La gàbia robada de la rectoria de Fitor que, segons la llegenda, havia tingut al seu interior el cap d'un dels bandolers que van matar el capellà de Fitor el 1817, ha estat finalment retornada. El lliurament simbòlic es va efectuar diumenge passat durant el tradicional aplec. L'entrega va dur-la a terme l'expresident de l'Associació d'Amics de Fitor Lluís Molinas, que va lliurar-la a l'alcalde de Forallac, Josep Sala.
Molinas va explicar durant l'acte com li havia arribat de manera anònima l'única gàbia que es conservava de les tres que deien que havien servit per exposar els caps dels bandolers. Sembla que, a través d'un intermediari, li van fer arribar l'objecte, robat els anys setanta, que havia estat durant anys en un xalet de Llafranc i que sembla que s'havia usat com a recipient d'un test.
A l'interior de la recentment remodelada església es pot veure la pedra sepulcral que es va col·locar al llindar de l'entrada, en record del rector Joan Batlle i del tràgic succés.
L'alcalde es va comprometre a exposar la peça públicament i va expressar el desig que la gàbia fos a la vista de la gent a l'interior de la rectoria, junt amb altres elements vinculats al conjunt patrimonial i natural de Fitor.
Recentment, l'Ajuntament de Forallac ha demanat al Departament de Medi Ambient la cessió de l'ús de la rectoria per cobrir el buit deixat pel Consorci de les Gavarres, entitat que fins ara la gestionava i que hi ha renunciat.

Publicada al diari "El PuntAvui", 22d'octubre de 2014 - Joan Puntí - Fitor 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)