Mas la Torroella

Vist: 3169
Mas la Torroella de Sant. Foto: POUM Santa Pau
Mas la Torroella de Sant. Foto: POUM Santa Pau

Esmentat també com a Mas La Torroella d'Avall, al qual a final de l'edat mitjana s'havien ajuntat les terres del mas Torroella d'Amunt. Documentat ja l'any 1321 i situat al fons de la vall, al costat d'un camí que uneix Sallent i el veïnat del Torn, a 900 m. aprox. de l'església parroquial de Sallent.

L'any 1569 era a mans de Miquel Torroella i tenia una extensió de vint vessanes (més, a part, una possessió dita Vellissa de seixanta vessanes i una terra dita Bruguer que era tinguda per la Seu de Girona. Així mateix l'any 1569 ja tenia agregat el mas Torroella d'Amunt, enderrocat, amb trenta vessanes de terra de conreu i amb terra de bosc.

En un cadastre de l'inici del segle XVIII de la parròquia de Sallent, conservat al mas Esparragueres, es diu que, a part de la casa, tenia "un camp dit lo camp bayx" (amb cinc quarteres i pla), situat al costat de la casa, "altra pesa de terra dita lo camp de desobra casa" ( deu quarteres, era part pla i `part rost), una "peça de terra erma dita al Soley" (nou quarteres, a la muntanya, per el bestiar), "pesa de terra dita lo Bosch al Bach, part bosch d'alzinas i rouras, part erma, no hi ha albra [arbre]" (nou quarteres de bosc i dues d'erm, en treien glans i llenya), "pesa de terra dita lo ort" (sota la casa, vora el torrent, hi feien hortalisses i cànem).1

1 El mas, el pagès i el senyor, Jordi de Bolòs, Ed. Curial

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat )