Mas Quartell

Vist: 2918

Aquest mas desaparegut consta per primera vegada en un pergamí­ de la Pia Almoina de l'any 1188, com una Borda, dot de l'esposa de Guillem de Vinyoles.

A l'Arxiu Municipal de Girona, es conserva el pergamí­ del 6 de febrer de 1299, de les capitulacions matrimonials de Pelegrina, filla del difunt Pere de Quartell, de Fornells, amb Domènec Carrion, del mateix lloc. Pelegrina aporta com a dot 400 sous barcelonesos de tern, la roba de dos llits, una capa i una túnica. Si precedia en la mort el seu marit i no hi havia fills, aquest podria disposar de 100 sous, ella se'n reservava 150 per disposar en testament i la resta hauria de tornar a l'hereu del mas Quartell. Domènec li fa donació propter nuptias de 400 sous més. Per assegurar el dot i els bens mobles que ella aporta més els 100 que Domènec li assigna en cas de mort, aquest obliga l'honor que tenia per Bernat Vidal, ciutadà de Girona (100 sous), l'honor que tenia per la sagristia de Sant Feliu de Girona (100 sous), l'alou situat al costat de l'honor de Boanton (100 sous) i tots els seus bens mobles per la resta (100 sous i ben mobles). Signen Bernat Vidal, Arnau de Vilaus, sagristà segon de Sant Feliu, i Joan de Santantoni, clergue de Sant Feliu, com a batlle de l'esmentat sagristà.

A l'any 1308, en un pergamí­ de la Pia Almoina, consta el testament de Romia, viuda de Bernat Vidal i germana de Bonanat i Jaume de Bordils, que llega a Bernat d'Escala, fill de Bernat i de Romia, neboda de la testadora, la possessió de Quartell. El 1316, el procurador reial firmà a Bernat d'Escala la propietat de Quartell, rebuda en herència de Romia, esposa de Bernat Vidal de Girona, constituida per un grup de 5 masos.

Informació extreta de:
Llibre "Masos de Fornells" de Josep Maria Marquès, editat per L'Ajuntament de Fornells
Catàleg de Pergamins del Fons de l'Ajuntament de Girona - Fundació Noguera

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)