Can Parera

Vist: 4408
Can Parera - Aiguaviva

Can Parera, situat al sud-oest del municipi d'Aiguaviva és una de les masies  més grans del poble. Les inscripcions  que si han trobat a diferents pedres de les portes i finestres daten des de 1732 al 1743,  creiem que la casa  va patir diferents remodelacions i és possible que s'acabés del tot entre el 1780 i el  1782. Els seus avantpassats  van ser la famí­lia Parera, primer en Dalmau Parera. Una inscripció en una rajola del terrat hi diu:" Si esto saps llegir penssa que has de morir y esto no fallira que quan menos penssis passaras al fi  21 agost 1782 Dalmau Parera me fecit ". Després  creiem que hi va viure en Joan Parera que podria ser l'hereu d'en Dalmau i que una inscripció a la porta forana encara conserva el seu  nom "  Joan Parera any 1811 " . Després la propietat va passar ja a la famí­lia Taberner que procedents de Juià i després de 3 generacions encara  la mantenen. Els seus masovers fins l'any 2011 i que mantenien la masoveria des de 1887, fou la famí­lia Castañer-Bohigas, anterior a l'actual i de la mateixa branca la famí­lia Castañer-Panella i abans la famí­lia Panella-Roure. A la masia hi podem trobar un contracte d'arrendament amb data 10 de juny de 1887  que hi consten com a propietari Francisco Taberner i com a arrendatari Llorens Panella que era l'avi d'en Joan Castañer i Panella, nascut el 18 de juliol de 1919 que en va ser arrendatari fins la seva mort el dia 18 d'agost de 2011, a partir de quin moment finalitzà l'arrendament a aquesta nissaga1.

Can Parera (Aiguaviva) -Rellotge de solA la façana principal de la masia hi podem trobar un antic rellotge de sol,  el seu deteriorament amb l'erosió del temps i el pas dels anys, just si pot llegir una inscripció que diu: Que miras loca si el sol no me toca miradme a mi que sabràs que hora serà quando el sol me tocarà  a 10 de juny de 1783 , la inscripció i el dibuix  han  sigut reproduïts, per Mn. Emili Bohigas2 , en un document a part. A l'any 1968  la casa va patir un ensorrament parcial d'un sector a on si guardaven els animals  i que no es va tornar a  restaurar.  Fa uns 15 anys es va  rehabilitat una part de la teulada, però encara hi ha una zona on es conserva el  teulat  de canyes original1.

El 20 de maig de 1640 trobem documentat en el llibre d'òbits de la parròquia d'Aiguaviva, la defunció d'Anna Parera, vídua3.

El 6 de juny de 1689, consten unes dispenses matrimonials de Joan Parera, vidu, d'Aiguaviva, per casar-se amb Margarida Dalmau també d'Aiguaviva4.

El 21 d'abril de 1754, consten unes dispenses matrimonials de Dalmau Parera, d'Aiguaviva, per casar-se amb Francesca Guitó de Romanyà de la Selva4.

El 19 d'octubre de 1756, consten unes dispenses matrimonials de Salvador Devesa, de Salitja, per casar-se amb Anna Parera, d'Aiguaviva4.

A l'any 1816, consten unes dispenses matrimonials per impediments de Benet Viladevall, d'Aiguaviva, per casar-se amb Rita Parera, també d'Aiguaviva4.

 

1 Loreto Castanyer.
2 Mn. Emili Bohigas
3 Llibre d'òbits Parròquia d'Aiguaviva
4 Repertori Cronològic de l'Arxiu Diocesà de Girona

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)