Torre Mirona

Vist: 3968

Torre Mirona - CruïllesAnomenat també Torre de Caramany o Torre de Cruïlles

És un mas fortificat de Cruïlles que fins al segle XVII formava part dels bens patrimonials de l'antiga casa Almar.

La incorporació d'aquest patrimoni a la famí­lia Caramany es produeix quan Anna Pons i Almar, la pubilla de Geroni Pons i Andreva Almar, es casa amb Joan de Margarit i de Vilanova, el 6 de maig de 1610, els bens dels quals, en morir sense descendència, pasaren (T. 22-X-1643) a la seva neboda Jerònima de Margarit i de Llobregat amb la condició que Ponç de Caramany i Cella, marit d'aquesta, prengués el cognom, l'escut i les armes de la casa Almar, d'aquí­ que en la documentació apareix sota el nom de Ponç Caramany i Almar. Aquest patrimoni, en el moment en què es produeix la unió entre Josep de Caramany i Maragarit i Francesca de Caramany i Junyent aportarà el forn de destret de la Bisbal, la notaria i escrivania de la Bisbal, cases a la Bisbal i la Torre Mirona de Cruïlles.

A l'arxiu patrimonial de la famí­lia Caramany hi ha la creació de censal i propietat, a l'any 1751, de 205 lliures i pensió anual de 123 sous venut per mIquel Puig, pagès, masover del mas anomenat la Torre del terme de Cruïlles, com a principal, i Anton de Caramany i de Ros i Anton Bosch, sastre de la Bisbal, com a fermances, a favor de Miquel Gispert, prevere de dita vila, com a administrador subrogat de la causa pia instituïda i fundada per Joan Gros, mercader.

A l'any 1787, consta l'arrendament fet per Salvador de Caramany a favor de Miquel Fanals, masover, del mas o heretat anomenat Torre de Caramany o Torre Mirona.

A l'inventari post-mortem dels bens de Salvador de Caramany pres per Josep Francesc de Caramany, amb intervenció del notari de Girona Bonaventura Bou, el dia 1 de maig de 1791 (document guardat a l'Arxiu Caramany), hi consta la Torre Mirona de Cruïlles.

A l'any 1823, a l'arxiu Caramany, consta el desnonament dels masovers de la torre de Cruïlles.

A l'any 1850, consta l'arrendament fet per Josep Maria de Caramany i de Camps a favor de Francesc Busquets, de Casavells, de la torre de Cruïlles.

A l'any 1869, consta l'arrendament fet per Marianna de Foxà, ví­dua de Josep Maria de Caramany, a favor de Francesc Busquets, veí­ de Cruïlles, de la Torre Mirona de Cruïlles.

Informació extreta de:
Patrimoni i Arxiu. Inventari del fons patrimonial Caramany de Corçà. Seglex XIII-XX, de Pere Gifre i Santi Soler, editat per l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, vol. 2 de la col·lecció Fontanetum.

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat )