Mas Carbó

Vist: 3458

A l'any 1698, es pacten capí­tols matrimonials entre Maria de Caramany i Caramany amb Josep de Ros i de Villerac. Aquest darrer que heretava els béns de Francesc de Bas que havien confluït en els Ros i Villerac, aportava el mas Carbó de Casavells.

A l'inventari post-mortem dels bens de Salvador de Caramany pres per Josep Francesc de Caramany, amb intervenció del notari de Girona Bonaventura Bou, el dia 1 de maig de 1791 (document guardat a l'Arxiu Caramany), hi consta el mas Carbó de Casavells.

A l'any 1850, consta l'arrendament fet per Josep Maria de Caramany a favor de Josepa Busquets, ví­dua, del mas Carbó del terme de Casavells.

A l'any 1869, consta l'arrendament fet per Marianna de Foxà, ví­dua de Josep Maria de Caramany, a favor de Narcí­s Plaja, veí­ de Casavells, del mas Carbó de Casavells

A l'arxiu patrimonial de la famí­lia Caramany, consten el arrendaments, liquidacions de contribucions i desnonaments dels masovers del mas Carbó del terme de Casavells, entre els anys 1850 i 1884.

A l'any 1862, hi ha una instància presentada per Benet Adroher, apoderat de Marianna de Foixà, perquè en la construcció de la carretera de la Bisbal a Figueres al seu pas per Casavells, davant del mas Carbó, es faci una clavaguera per tal de que no hi quedi envasada l'aigua, ja que perjudicaria en gran manera el mas.

A l'any 1884, hi ha una sol·licitud al jutge municipal de corçà feta pel procurador dels cònjugues Narcí­s Plaja i Maria Busquets, veïns de Casavells, de celebrar acte de conciliació amb Blanca de Pujades i Caramany; referent a la contribució del mas Carbó de Casavells, propietat de la referida Blanca, en el qual els esmentats cònjuges havien estat masovers.

Informació extreta de:
Patrimoni i Arxiu. Inventari del fons patrimonial Caramany de Corçà. Seglex XIII-XX, de Pere Gifre i Santi Soler, editat per l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, vol. 2 de la col·lecció Fontanetum

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat )