Documents

Els Monsalvatje d'Olot - INTRODUCCIÓ

Vist: 4022

Considerar els germans Monsalvatje Fossas d’Olot, no és degut a cap crisi de xovinisme. Els més coneguts d’ells, en Joan, en Francesc i en Josep, que són els que gestionaren el negoci bancari que s’inicià finals del segle XIX amb duració fins el primer quart del XX, tots tres nasqueren i visqueren a Olot. El trasllat de Francesc i Josep a Girona i a Figueres, respectivament, fou circumstancial degut a l’ampliació de la banca familiar.

El bressol de la nissaga, però, és pirinenc. El fogar dels Monsalvatje el trobem i documentem a Sant Joan de les Abadesses, a la masia que porta el nom de Monsalvatje, situada en el veïnat de Comafreda en el terme municipal d’aquella població. A aquest veïnat s'hi accedeix per un camí carreter que comença al cap del pont de Planàs.
Una tasca que ha tingut valuoses ajudes que hem de destacar. La de Xavier Puigvert, llicenciat en història medieval, pels seus consells i col·laboració. La d’en Joan Ferrer, arxiver del Monestir de Sant Joan de les Abadesses i ara, del de Ripoll, per les facilitats donades. La d’Antoni Mayans, arxiver de l’Arxiu Històric d’Olot i Comarca, per l’atent examen que hi ha dedicat. La de Joaquim Monsalvatje Altimira i la seva esposa, Maria Montañola Tomàs per la seva valuosa informació de la branca de la nissaga que m’era menys coneguda. La de la senyora Coral Barberí Monsalvatje pel seu pacient aplec de dades genealògiques. I, finalment, la de la família Jordà-Serra, de Sant Joan de les Abadesses, per la seva amable informació.