Museus

Torna a obrir l'etnogràfic més antic

Vist: 4131

El nou museu de Ripoll obre oficialment les portes avui a la tarda després de deu anys tancat per la degradació de l'antiga seu. El Museu Etnogràfic de Ripoll s'inaugura avui oficialment (dos quarts de sis de la tarda). Està situat a l'edifici catalogat de Can Budellers, amb accés per la plaça Abat Oliba, i ha costat 4 milions d'euros. De fet, el que s'inaugura és la nova seu, situada a la plaça de l'Abat Oliba, i després de deu anys de treballs i de tancament de les instal·lacions anteriors a les golfes de Sant Pere.

El museu de Ripoll està considerat com el museu etnogràfic més antic de Catalunya. Va ser concebut durant el primer quart del segle passat gràcies a la iniciativa d'un grup de folkloristes que liderava Tomàs Raguer, l'any 1928.

Aquesta equipament, que probablement formarà part del futur museu etnogràfic nacional de Catalunya presenta al públic part de les més de 7.500 peces que té de material etnogràfic del Pirineu, sobretot del món dels pastors, de la farga catalana, de la indústria d'armes i de l'àmbit del tèxtil i de la prehistòria. Hi destaquen els diorames dels pastors i d'una claveteria típicament ripollesa. Al seu interior, s'han mantingut restes de dues torres de les antigues muralles. L'any 2000 el museu va tancar de forma definitiva les portes al públic perquè les seves instal·lacions no reunien les condicions mínimes com a equipament públic i des d'aleshores no es podien veure les col·leccions.

L'acte d'avui el presidirà l'alcaldessa, Teresa Jordà; el delegat del govern, Eudald Casadesús; el subdelegat del govern espanyol a Girona, Francesc Francisco-Busquets; el diputat de l'àrea de Cultura de la Diputació de Girona, Roger Zamorano; el director general de Patrimoni Cultural, Joan Pluma; el director general de Transport Terrestre del Ministeri de Foment, Manel Villalante, i mossèn Ramon Boqueras, del Patronat del Museu.

Publicada al diari "El PuntAvui", 25 de març de 2011 - Jordi Casas - Ripoll 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)