Bibliografia

Zucchitello Gilioli, Mario

Vist: 1521

Mario ZucchitelloMario Zucchitello Gilioli

(Carpi,Itàlia, 1937) Va cursar els estudis de bachillerat clàssic a l'Aquila, es doctorà a la universitat de Pisa en filologia hispànica. Resideix a Tossa de Mar des de 1962, on és promotor de diverses iniciatives i membre d'unes quantes entitats tossenques de caire cultural.

De formació humanista, ha donat a conèixer diferents jaciments arqueològics descoberts dins el terme municipal de Tossa i, sobretot, ha fomentat les recerques a les villae romanes del mas Carbotí i dels Ametllers com a codirector de les excavacions. Amb Albert López i Xavier Fierro ha publicat La producción vitivinícula de la Tarraconense, algunos ejemplares sintomáticos, amb Albert López i Xavier Fierro, Resultats de la primera campanya d'excavacions a la vil·la romana del Mas Carbotí, i amb Albert López et alii, Les excavacions de 1985-1989 i 1992 a la vil·la romana dels AmetllersDe la Mediterrània a l'Atlàntic. Navegació i comerç a Tossa (1759-1814).

Ha recuperat l'important arxiu patrimonial de la casa Riera-Falguera (batlles naturals i castlans de Tossa durant els segles XIV-XIX), investiga sobre la història de la població i publica els resultats en treballs monogràfics.

Ha col·laborat a l'Atles d'Història de Catalunya i ha traduït a l'italià la novel·la Katerina von Raitenau de Joan Baster. Als "Quaderns de la Selva" ha publicat L'abastament del blat en un any de crisi: Blanes 1530 i Jurisdiccions compartides. Els exemples de Tossa i Lloret de Mar (Aquest últim en honor de Josep M. Pons Guri).

Fou membre fundador i primer president de l'Associació de Pares d'Alumnes de Tossa de Mar, membre fundador i actual secretari del Centre d'Estudis Tossencs, membre fundador i president del Centre d'Estudis Selvatans durant 12 anys.

Des de l'any 1985 és director de l'Arxiu Històric Municipal de Tossa. És membre de l'Associació d'Arxivers de Catalunya i membre del Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona. És secretari del Patronat de la Vil·la romana dels Ametllers. L'any 2000 fou elegit acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

Informació extreta de la contraportada del llibre "De la Mediterrània a l'Atlàntic. Navegació i comerç a Tossa (1759-1814)"

 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)