Arxius

«Joies ocultes» de la història de Girona a Internet

Vist: 5130

L'Arxiu Històric de Girona posa a l'abast de tothom un gran nombre de documents hebreus medievals

L'Arxiu Històric de Girona conserva un tresor amagat, un gran nombre de documents hebreus medievals que, encara avui, estan amagats dins cobertes d'alguns llibres notarials. La revisió de 2.202 llibres corresponents a les notaries de la ciutat anteriors a 1500 ha donat com a resultat que almenys en 180 llibres dels segles XIV-XV s'hi amagaven aquests fragments. Entre els manuscrits extrets s'hi poden trobar documents religiosos, himnes i comentaris del Talmud o documents civils. Els textos, que a partir d'ara es poden consultar a través d'Internet, estan escrits en escriptura hebrea però també hi apareixen moltes paraules en llengua catalana, que era la llengua habitual dels jueus de Girona.

Són documents escrits en hebreu i que es feien servir a l'època medieval per farcir les cobertes i donar consistència a l'enquadernació de llibres que reunien les actes dels notaris de Girona. Les persecucions i desplaçaments de les comunitats jueves van motivar la pèrdua dels documents i la majoria dels que es conserven s'han recuperat així.

El web recull la importància i riquesa d'aquests documents. Els visitants hi trobaran una base de dades consultable amb la catalogació dels documents i la seva reproducció digital i en la qual es mostra també com es realitza el treball d'extracció, recuperació i instal·lació dels fragments. El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat i l'Arxiu Històric de Girona estan impulsant la recuperació i restauració d'aquests documents, amb la col·laboració del Patronat del Call de Girona i la Universitat de Girona.

Esperança Valls, Llicenciada en Filologia Hebrea i Diplomada d'Estudis Avançats en Hebreu i Arameu, sota la direcció del Dr. Joan Ferrer, professor titular de llengua Hebrea i Aramea de la UdG, és qui realitza la classificació i l'estudi dels documents recuperats. El treball de restauració és a càrrec de Dolors Velasco, restauradora, que s'encarrega d'un delicat procés d'extracció dels fragments documentals. 

Publicada al diari "Diari de Girona ", 22 d'octubre de 2010  

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)