El temple preromànic de Sant Julià, al descobert

Vist: 1122
Excavacions als Sants Metges de Sant Julià de Ramis. Foto: El PuntAvui
Excavacions als Sants Metges de Sant Julià de Ramis. Foto: El PuntAvui

Els arqueòlegs han desenterrat 47 esquelets medievals i part de l’estructura de l’església preromànica de Sant Julià de Ramis, segons va informar ahir ACN.

La campanya d’excavacions a l’entorn dels Sants Metges ha localitzat també antigues estructures –restes de murs– d’època visigòtica i, fins i tot, romana. Sobretot, però, els arqueòlegs han aprofundit en l’estudi del cementiri medieval que hi havia al lloc. La majoria dels esquelets són d’entre els segles XII i XIV. L’antropòloga i codirectora de l’excavació, Neus Coromina, subratlla que el seu estudi aportarà informació sobre la vida de la comunitat durant l’edat mitjana. Entre els objectes que s’han desenterrat destaquen tres petxines de pelegrinatge del segle XII i una olla d’un aixovar funerari.

La campanya d’excavacions a la muntanya de Sant Julià de Ramis continua aprofundint l’estudi del cementiri medieval que es va descobrir al lloc. Des del 2011, els arqueòlegs de la Universitat de Girona hi fan excavacions periòdiques. La zona a tocar de l’església es va fer servir com a cementiri durant més d’un mil·lenni (des del segle VIII, en època carolíngia, fins a principis del segle XX). “D’ençà que es va començar a excavar, s’hi han trobat gairebé 600 morts”, precisa Coromina.

Durant aquesta campanya, per ara s’han desenterrat 55 esquelets. D’aquests, 47 són de l’edat mitjana (de difunts que van viure a la zona entre els segles XII i XIV); però també n’hi ha vuit més d’entre els segles XVII i XVIII.

Publicada al diari "El PuntAvui", 27 de març de 2021 - Redacció del PuntAvui - Sant Julià de Ramis.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)