Troben sis nous esquelets de bòvids i tapirs al Camp dels Ninots

Vist: 4087

També s'hi han posat al descobert restes d'un altre tapir i d'un cavall, de 3,1 milions d'anys. Les troballes s'han fet en les obres de construcció d'un centre comercial.

Camp dels NinotsLes excavacions que l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) ha realitzat d'urgència en les obres de construcció d'un centre comercial a Caldes de Malavella, en uns terrenys que formen part del jaciment del Camp dels Ninots, han posat al descobert sis nous esquelets complets i en connexió anatòmica de bòvids i tapirs de fa 3,1 milions d'anys (pliocè), i també restes aïllades d'un altre tapir i d'un cavall.

La troballa s'ha produït a uns 500 metres d'on el maig passat va aparèixer un esquelet complet d'un altre tapir i desenes d'esquelets de petits vertebrats.

Els bòvids trobats pertanyen a l'espècie Alephis tigneresi i els tapirs, a la Tapirus arvernensis, i són ancestres d'una espècie que ha sobreviscut en algunes regions d'Àsia.

Els nous fòssils presenten un estat de conservació excel·lent per a l'estudi d'aquests animals i representen un salt qualitatiu en la recerca del Camp dels Ninots, segons Gerard Campeny i Bruno Gómez, membres de l'IPHES i codirectors del projecte de recerca sobre aquest jaciment. També s'hi estan portant a terme estudis geològics i mineralògics per conèixer millor l'entorn del jaciment.

Tots aquests animals van morir arran d'un fenomen catastròfic i espontani, com ara una emanació de gasos. En aquella època, a l'indret hi havia un llac que es va formar al cràter d'un antic volcà, envoltat per una selva tropical. El tipus de sediments –fangs i llots– i sobretot la composició de l'aigua, rica en sílice, que es dipositava sobre els ossos, han creat les condicions necessàries perquè els esquelets es fossilitzessin i es conservessin intactes.

Segons Gómez, aquestes troballes converteixen el Camp dels Ninots en “un jaciment de la prehistòria únic a Europa” o, definit d'una manera més poètica, en “la Pompeia del pliocè”. De fet, ja s'ha decidit iniciar la tramitació perquè la Generalitat declari aquest jaciment de 30.000 metres quadrats Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). L'alcalde de Caldes, Salvador Balliu, va explicar que l'Ajuntament vol fer un museu, amb la col·laboració del sector privat, per exposar aquestes restes i divulgar també el passat romà de la població i la seva vinculació amb les aigües termals.

Aquesta campanya d'excavacions al Camp dels Ninots ha costat uns 100.000 euros i ha estat finançada pels promotors del centre comercial, ja que s'ha fet d'urgència. Un cop s'acabin les excavacions, les obres del complex es reprendran i a finals d'any hi haurà un supermercat, un gimnàs, dotze botigues i una gasolinera, aprofitant part de l'estructura d'una antiga fàbrica de màquines per embotellar aigua. La inversió total del complex és de 3,5 milions d'euros. Al centre comercial hi haurà un mirador per explicar als visitants les característiques del jaciment del Camp dels Ninots, i també s'hi vol exposar algun dels esquelets.

Esquelet humà del XIX

Al jaciment, també s'hi ha trobat l'esquelet d'un home d'entre 30 i 40 anys que va morir a mitjan segle XIX, per causes desconegudes. L'absència de restes de vestuari indica que, quan va morir, portava molt poca roba o fins i tot podria estar nu.

Publicada al "Punt Avui" el dia 27 de setembre de 2012, Xavier Castillón, Caldes de Malavella.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)