Una mostra didàctica basada en les troballes del Camp dels Ninots permet descobrir com era Europa fa 3,5 milions d'anys

Vist: 3823

La inauguració serà divendres 3 d'abril a les 19.30 h a la sala de Ca n'Ametller e Molins de Rei
S'emmarca en el context de la celebració del bicentenari del naixement de Charles Darwin

Saber com era el clima i el paisatge d'Europa fa 3,5 milions és ara possible gràcies a les importants troballes que han posat al descobert els treballs arqueopaleontològics que desenvolupa l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) al Camp dels Ninots, al municipi de Caldes de Malavella. Així es constata en una exposició que ha estat concebuda per aquest mateix institut. Amb el títol Ara fa 3,5 milions d'anys. El Camp dels Ninots la mostra permet, de manera didàctica i atractiva, saber com era el paisatge d'aquells anys, gràcies a la informació que ha proporcionat l'estudi transdisciplinar dels fòssils obtinguts en aquest jaciment gironí.

L'exposició, de caràcter itinerant, s'inaugurarà divendres dia 3 d'abril, a les 19.30 h a la sala d'exposicions Ca n'Ametller, a Molins de Rei. En l'acte intervindran: Jordi Agustí, cap de l'Àrea de Recerca de l'IPHES; Robert Sala, cap de l'Àrea de Docència del mateix institut i alhora codirector de les excavacions al Camp dels Ninots juntament amb Gerard Campeny i Bruno Gómez, aquests dos últims, a més, són comissaris d'aquesta mostra, que es podrà visitar fins al 31 de maig.

L'estada de l'exposició Ara fa 3,5 milions d'anys. El Camp dels Ninots a Molins de Rei "cal emmarcar-la dins el context de la commemoració del bicentenari del naixement de Darwin i dels 150 anys de la publicació del llibre d'aquest científic, El origen de las especies", ha remarcat Maria Eugènia Ripoll, gestora i directora del museu municipal d'aquesta localitat. Produïda per l'IPHES i l'Ajuntament de Caldes de Malavella, ha estat organitzada per l'Ajuntament de Molins de Rei, Amics del Museu Molins de Rei i Museu Municipal Molins de Rei.

"La gran quantitat de fòssils recuperats fan d'aquest jaciment un indret indispensable per conèixer els darrers 3,5 milions d'anys de la nostra història", subratllen Gerard Campeny i Bruno Gómez. Així es constata en una sèrie de plafons que inclou la mostra i que ensenyen com era el clima, el paisatge i els animals que vivien a l'entorn del Camp dels Ninots fa uns 3,5 milions d'anys. L'excavació es realitza en el cràter de l'antic volcà d'aquest indret on fa milions d'anys s'hi formà un llac d'aigües termals, configurant així, un entorn ric en flora i fauna.

A més, s'exhibeixen dibuixos a escala real dels animals reconstruïts, així com una restitució del paisatge d'aquella època, i es pot gaudir de 4 reproduccions amb la mida real de quatre dels cinc esquelets animals localitzats: un tapir sencer, dos bous -un de sencer i l'altre, de mig cos-, i un rinoceront, que s'han recreat tenint en compte els mateixos fòssils que han aparegut a les excavacions del Camp dels Ninots en les diverses campanyes efectuades.

La mostra es complementa amb diferents vídeos que reconstrueixin els animals en 3D, dos clips que donen a conèixer, per una banda, en què consisteix la metodologia d'una excavació i, de l'altre, com es fa el motlle d'un esquelet d'animal quan es troba durant una campanya. També es projecta un documental de 25 minuts de durada, filmat el 2006, durant els treballs que van revelar les restes d'un rinoceront i d'un bòvid.

HORARIS

Laborables, de 17.30 h a 20.30 h

Diumenges i festius, d'11 a 14 h

VISITES CONCERTADES PER A LES ESCOLES

TEL. 93 680 33 40, EXT. 243

Informació facilitada per Gerard Campeny

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat