Presenten els resultats de la campanya 2008 al Camp dels Ninots

Vist: 3879

El Camp dels Ninots: un museu a l'aire lliure.

La campanya d'excavació del 2008 al Camp dels Ninots ha estat una de les més importants fetes fins ara. S'ha localitzat un nivell paleontòlogic i paleobotànic riquíssim que permet conèixer com era el clima, el paisatge i quines eren les espècies animals ara fa 3.500.000 d'anys.

Resultats: Durant la campanya d'excavació d'engany s'ha localitzat un esquelet complet i en connexió anatòmica d'un tapir de 3,5 milions d'anys. Malgrat que es coneixen restes aïllades d'aquest animal a Itàlia Central i en altres punts del continent, aquest és l'únic esquelet complert conegut a Europa.

Es tracta d'un animal que actualment només es troba a zones molt concretes de Sudamèrica i Àsia. És un mamífer perissodàctil que desapareix a Europa a principi del Pleistocè (l'origen de l'ocupació humana al continent). Aquests animals són lofodonts, és a dir, tenen quatre dits a la mà i tres en el peu. Les seves característiques ens indiquen que no són corredors i que mengen fruita i fulles, per tant, clars indicadors del tipus d'ambient que hi havia (clima subtropical amb espais de bosc). La seva desaparició a Europa és probablement el resultat d'un canvi climàtic.

Per altra banda, durant aquesta campanya s'ha localitzat gran quantitat de tortugues aquàtiques amb un nivell de conservació excel·lent, ja que fins i tot, en algun cas, s'ha pogut conservar el crani. Durant aquesta campanya s'ha recuperat fins a 5 tortugues de l'espècie Mauremys leprosa, les quals s'afegeixen a les col·leccions de tortugues recuperades en campanyes anteriors.

En el Camp dels Ninots també són molt abundants les restes de microfauna. Aquestes consisteixen en gran quantitat de restes d'amfibis, rèptils i peixos, alguns d'ells sencers i en connexió anatòmica.

Finalment, les restes paleobotàniques també han estat molt abundants. És la primera vegada que en el Camp dels Ninots es localitzen pseudomorfs de troncs d'arbre (un positiu d'un negatiu), evidències directes del clima i paisatge del passat. Juntament amb els troncs d'arbre, s'ha recuperat també gran quantitat de fulles i fruits, els quals ens permeten conèixer directament quin era el paisatge

EXPOSICIÓ A L'OCTUBRE

Ara, com s'havia fet amb els bòvids i el rinoceront, es farà un motlle de l'animal per poder-ne fer una reproducció i exposar-lo a Caldes, en una mostra que començarà el 4 d'octubre i que també inclourà els altres animals trobats, a més d'altres de més petits. L'exposició serà itinerant per tot Catalunya i anirà acompanyada d'un cicle paral·lel de conferències i tallers, a més de l'edició d'un llibre amb diferents estudis multidisciplinaris, des de paleontologia fins a botànica, passant pel clima, entre d'altres.

Informació facilitada per l'equip responsable de les excavacions.

Publicada al diari "El Punt", el dia 30 de maig de 2008

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)