Portal Gironí d'Història i Genealogia

Patrimoni d'Albanyà

El municipi d'Albanyà està situat damunt de l'estreta vall de la Muga i actualment integra també els antics municipis de Bassegoda i Llorona. ot i que administrativament pertany a l'Alt Empordà, geogràficament seria una part de la Garrotxa i, per això, forma part del consorci Salines-Bassegoda i està inclòs al PEIN de l'Alta Garrotxa.

El poble d'Albanyà és petit i està situat al costat de la Muga i en els seus carrers encara es conserva l'antiga porta on començava l'antic camí carreter  que després de travessar set vegades la Muga arribava fins a Sant Llorenç de la Muga.

El topònim d'Albanyà el trobem documentat per primera vegada a l'any amb el nom d'Albanianum, a l'any 844 en un diploma del rei franc Carles el Calb a favor de l'abat Dòmnul, que hi va fundar el 820 un dels monestirs benedictins més antics de Catalunya: Sant Pere d'Albanyà, que, a partir del 869, es va convertir en una possessió de Santa Maria d'Arles (Vallespir) i en el segle XI de Sant Pere de Moissac.

Informació extreta del llibre "Girona pas a pas"

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)

Monestir de Sant Llorenç del Mont o de Sous

Claustre de Sant Llorenç del Mont
Foto: JBB - Claustre de Sant Llorenç de Sous

L'antiga abadia de Sant Llorenç del Mont, actualment Sant Llorenç de Sous, es troba a l'extrem meridional de l'antic terme de Bassegoda, integrat el 1988 al municipi d'Albanyà, en un planell de la muntanya de la Mare de Déu del Mont i al peu del santuari, a 855 m sobre el nivell del mar. Aquest cenobi benedictí tingué un pes específic important a la història alt-medieval del comtat de Besalú.