Mas Joan

Vist: 3752

Als anys 1289 i 1294, Guillem de Farners pren possessió dels drets que li pertoquen a Santa Margarida de Vallors, que ha comprat a Guerau de Montsoriu, que consisteixen en homes, terres, censos i drets, en aquesta compra hi anava comprés, entre d'altres, la meitat del mas Joan.

Documents:

Llibre de l'antiga arxivació de la casa i patrimoni dels Farners. C418, núms. 44,300,423 i 447

6 de les nones de juliol de 1289 (2 juliol 1289).

Escriptura d'evicció que fan Guerau de Montsoriu, cavaller, la seva esposa Laura i el seu fill Guerau a favor de Guillem de Farners en ocasió de la venda que li han fet de drets i percepcions de les parròquies de Sant Miquel de Cladells, Sant Iscle de Sauleda i Santa Margarida de Vallors, pel preu de 3000 sous, assignant com a garantia la quarta part del delme de Sant Feliu de Buixalleu que han de rebre de Pere Simon e Vilar en concepte de dot i legítima de la referida Laura.

Escrivà: Pere de Sant Antoni, substitut de Bernat d'Om, notari d'Hostalrich.

Llibre de l'antiga arxivació de la casa i patrimoni dels Farners. C894, núm. 84

14 de les calendes de gener de 1295 (19 desembre 1294).

Venda feta per Guerau de Montsoriu i la seva esposa Laura a Guillem de Farners, cavaller, en lliure i franc alou, de totes les rendes, honors masos i persones que te a la parròquia de Sant Miquel de Cladells, Sant Iscle de Sauleda i Santa Margarida de Vallors per 100 sous dels quals queda debitor, amb l'obligació dels seus béns a la vall de Riells amb excepció de la seva casa.

Escrivà: Pere de Sant Antoni, notari regint l'escrivania de Berenguer d'Om, notari públic d'Hostalric..

2 pergamins cosits: 83x54, 63x54 cm. En el dors del document hi ha escrit "Capbreu de Sauleda i Sant Miquel".

Arxiu patrimonial Cruïlles Peratallada. Catàleg general dels documents: C. 689

1339, maig, 21

12 de les calendes de juny de 1339

Capbrevació feta per diferents particulars de les parròquies de Sant Iscle de Sauleda. de Sant Miquel de Cladells i de Santa Margarida de Vallors a favor de Berenguer de Farners, cavaller : Pere de Viladecans, hereu i propietari del mas Viladecans de la parròquia e Sant Iscle de Sauleda; Ramon Barceló de Mas Esteve i la seva esposa Raimunda, hereus i propietaris del mas Barceló de la parròquia de Santa Margarida de Vallors; Berenguer Joan Pelegrí hereu i propietari del mas Joan Pelegrí de la parròquia de Santa Maria de Vallors; Arnau d'Illa devall, i la seva esposa Elisenda, hereu i propietari de la borda anomenada Pins devall de la parròquia de Sant Miquel de Cladells; Guillem d'Iglésia, hereu i propietari el mas Iglésia de la parròquia de Sant Miquel de Cladells; els quals es reconeixen per raó de dits masos homes propis i solius de l'esmentat senyor, a l'Igual que Maria, vídua de Pere Riera. Arnau de Cendrosa, hereu i propietari del mas Cendrosa de la parròquia de Sant Miquel de Cladells, reconeix tenir per dit senyor una peça de terra en dita parròquia.

Escrivà: Berenguer de Carboxí.

Informació extreta de:
Llibre "Els Farners: vassalls de senyors i senyors de pagesos," de Pere Gifre i Santi Soler, editat pel Centre d'Estudis Selvatans

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat )