Conegut també com a Can Gana, està construït en terrenys del "Mas esteve de la Borna"
Assentat més amunt de Can Prat de la Vila, a la part alta del carrer de les Roques, al començament del Coll Nunell. De dimensions reduïdes, l'actual construcció es deu a Pere Medinyà que l'any 1728 la reconstruí en terrenys que foren del mas Esteve de la Borna. El casal comprèn planta baixa a l'alçada del carrer de les Roques, adreçada originàriament a corts, pis principal on s'hi emplaçaren les estances habitables, a la qual s'accedeix per una escala forana de pedra, i una segona planta que servia en altres temps de graner i pallissa per on circulaven els corrents d'aire gràcies als seus mai tancats badius. Resta documentada l'existència de Francesc Medinyà, bracer, com a veí situat a l'orient del mas Geli en un
capbreu de 1674 (1). El casal que coneixem en l'actualitat té un origen menestral més que pagès: en el segle XVIII resten documentats els seus habitants amb l'ofici de negociants (2). Posseïdors també de terres, el 1766, Pere Medinyà de les Roques les va capbrevar a favor de a Pia Almoina (3).
La família s’extingí, a dècada dels vuitanta del segle XX, amb a mort dels germans Miquel i Montserrat Medinyà i Carreras, sense haver deixat descendència.
Notes:
(1) Arxiu de la Catedral de Girona. Pabordia del mes de Juny .
(2) Arxiu Diocesà de Girona. Llibre II de baptismes de la parròquia de Sant Feliu de Celrà.
(3) Arxiu Històric de Girona. Fons de l'Hospital.
Informació extreta de:
Llibre "El castells i els masos de Celrà" de Lluís Camps i Sagué Editat pel Taller d'Història de Celrà
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)