Restauren la façana de Sant Mateu de Sant Joan de les Abadesses

Vist: 3861

Restauració Sant Joan les AbadessesEls treballs han durat tres mesos i han tingut un cost de 36.580 euros.

Les restauradores Patrícia Amat i Judit Birosta han donat per acabats els treballs de restauració que van emprendre fa tres mesos a la façana de Sant Mateu del monestir de Sant Joan de les Abadesses, datada del segle XVII.

La intervenció ha consistit a aturar el procés de degradació del monument, ja que part de la pedra s'estava desprenent i suposava un perill per als vianants. També s'ha posat atenció als carreus, on s'ha hagut d'introduir morter líquid per donar més rigidesa a la pedra. La intervenció també ha servit per netejar i estabilitzar cornises, arcades i capitells.

Les restauradores han explicat que la pedra de la façana és molt comuna en aquesta zona del Ripollès, i durant segles es va utilitzar sovint per la gran facilitat per treballar-hi o donar-hi forma. No obstant això, es tracta d'un material de baixa qualitat, adverteixen les expertes, que amb el pas del temps i amb les condicions climàtiques de la zona s'ha anat degradant fins al punt que se n'anaven desprenent trossos, un perill per als vianants i per a la mateixa conservació del monestir. L'operació forma part d'un pla de conservació per al qual s'han analitzat tots els elements del monestir i s'han prioritzat les actuacions més urgents. La remodelació de la façana de Sant Mateu era una de les primeres.

En total, la intervenció ha tingut un cost de 36.585,56 euros, el 40% aportat pel Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat; un 27%, la Diputació, i el 33% restant, el monestir.

Publicada al diari "El PuntAvui", 25 de novembre de 2015 - ACN - Sant Joan de les Abadesses 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)