La Venus de Montsoriu

Vist: 3670

La Venus de MontsoriuEl 19è Camp de Treball d'Arqueologia del castell permet trobar objectes d'ús quotidià dels segles XV i XVI.

Els joves participants en el 19è Camp de Treball d'Arqueologia, que té com a objectiu col·laborar en la investigació i recuperació del passat del castell de Montsoriu (Arbúcies, Breda, Sant Feliu de Buixalleu), han desenterrat més d'un centenar d'objectes d'ús quotidià de l'època medieval, en la campanya que va acabar dilluns passat. El camp, un dels més antics del país, està organitzat pel Consell del Jovent d'Arbúcies i dirigit per tècnics del Museu Etnològic d'Arbúcies, La Gabella. Hi han assistit una vintena de participants de països d'arreu del món, com ara Turquia, el Japó, Sèrbia, Rússia, el Canadà, França i Alemanya.

El treballs d'excavació han consistit a donar continuïtat als ja començats l'any 2010, que van permetre enretirar nivells d'enrunament modern, d'uns 2 metres de gruix, mitjançant l'excavació dels nivells de reompliment d'una habitació de més de 40 m², adossada a la muralla oest i situada a la zona de magatzems del pati d'armes. L'excavació en aquests nivells ha permès la descoberta de més d'un centenar d'objectes datats en l'època medieval, del final del segle XV i principi del XVI. Es tracta d'objectes d'ús quotidià, com ara plats, escudelles decorades en blau català, fragments de vaixella italiana i objectes metàl·lics i de vidre, que completen la troballa de la vaixella de més de 400 objectes feta l'any 2007. Les noves incorporacions en aquest fons, el converteixen, segons Jordi Tura, director del Museu Etnològic del Montseny, en "el més rellevant localitzat mai al nostre país". Tura considera que les troballes "aporten una informació valuosa sobre la vida quotidiana de la darrera fase, en què el castell va ser propietat dels vescomtes de Cabrera". Dels objectes localitzats, en destaquen alguns per la seva singularitat, com ara unes tisores, un ganivet i l'empunyadura d'una espasa (tots metàl·lics), així com una agulla o passador d'os decorat amb el cap d'una figura humana que els participants al camp van batejar com la Venus de Montsoriu.

D'altra banda, durant el camp de treball també s'ha posat al descobert l'estructura, encara intacta, d'una cisterna d'aigua del segle XIII.

Publicada al diari "El PuntAvui", 4 d'agost de 2011 - Redacció - Arbúcies 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)