El pont de mai acabar

Vist: 4651

El Pont del Dimoni - V-FargnoliEl govern de Girona ha presentat el projecte que ha de permetre reconstruir l'històric pont del Dimoni de Santa Eugènia, una llarga reivindicació veïnal que ara sembla més a prop de fer-se realitat. El cost de refer la infraestructura supera el mig milió d'euros i es demana la col·laboració ciutadana per fer possible aquest antic anhel.

La lluita pel pont del Dimoni continua. Els veïns del barri de Santa Eugènia veuen que el seu desig que es rearmi l'històric pont sobre el riu Güell és més a prop, però caldrà garantir que els nous passos no entrin en terreny pantanós. La lluita perquè aquesta infraestructura emblemàtica va començar gairebé al mateix temps que es procedia al desmuntatge, pedra a pedra, l'estiu de l'any 1968.
Cal tenir present que el pont data de l'any 1357 i és obra de Guillem de Granollers. La infraestructura era un pas imprescindible per connectar Santa Eugènia amb Girona i evitava així que tothom que venia d'aquest sector hagués de fer una gran volta per arribar a la ciutat. Quan es va procedir al desmuntatge del pont hi havia la idea que el pont es traslladés al riu Galligants, de manera que se situaria a tocar del Barri Vell i es reconeixeria així el seu valor arqueològic. Aquesta idea, però, no es va arribar a portar a terme i les pedres numerades del pont del Dimoni es van passejar durant anys primer per les dependències municipals de les brigades al carrer Bacià i, més tard, van acabar al cementiri del barri de Santa Eugènia. No va ser fins a l'any 2008, quan el consistori va traslladar-les i preservar-les als magatzems de les brigades municipals al Mas Xirgu.
Una lluita que ve de lluny
La lluita dels veïns perquè aquest element històric tornés a lluir a la ciutat va arrencar, ja durant els anys setanta del segle passat, les primeres mobilitzacions i moviments perquè aquest anhel d'uns quants es convertís en realitat. Tot i això, aquella llavor s'ha mantingut al llarg de tot aquest temps i els compromisos, alguns més simbòlics que reals, el projecte per reconstruir el pont pren forma, encara que sigui a un ritme molt més lent del que molts ciutadans esperaven. El primer compromís de ciutat va arribar l'11 de març de l'any 1981, quan aquell primer ajuntament democràtic que liderava l'aleshores
alcalde Joaquim Nadal va aprovar
el projecte de reconstrucció del pont històric que unia el poble de Santa Eugènia de Ter amb Girona. Aquell acord establia el compromís per debatre amb els veïns de Santa Eugènia, però també amb els de Can Gibert del Pla i de Sant Narcís l'indret on finalment es tornaria a ubicar. Aquell compromís, però, no va acabar cristal·litzant en cap decisió que fes possible la recuperació del pont.
L'esperit de recuperació del pont del Dimoni, però, es va mantenir al llarg del temps. Amb el tombant de segle, el govern municipal va reprendre la voluntat expressada pel barri i el compliment del compromís municipal de l'any 1981, però les converses no van acabar d'arribar a port. Els veïns ja proposaven que el pont s'ubiqués en un punt proper al lloc original i sobre el mateix riu Güell, però el govern municipal va llançar la idea de fer una escultura al·legòrica del pont, argumentant la impossibilitat que recuperés la funció històrica per la falta de peces. Tot i això, els veïns van mobilitzar-se i un estudi va certificar que després de tants anys es conservaven unes 140 pedres del pont i va començar a treballar amb un avantprojecte que fes possible la reconstrucció del pont. De la mà de l'arquitecte Ramon Ripoll, els veïns de Santa Eugènia van prendre la iniciativa al consistori per demostrar que era viable i possible tornar a aixecar un pont tan emblemàtic per a la ciutat de Girona. Des del principi es va proposar que la seva ubicació fos propera al lloc històric i ja es va apuntar la possibilitat que es fes com a prolongació del carrer Maçana i com a enllaç cap al carrer Mare de Déu dels Àngels, just a la frontissa del Güell. La implicació municipal es va estrènyer el 2011, quan el nou govern municipal va aprovar per ple també el compromís de reconstruir el pont del Dimoni. Aquest esperit es va plasmar el 2012 amb una partida de 105.000 euros que posava la primera pedra perquè el somni es fes realitat.
Al llarg d'aquest mandat s'han anat fent passos. L'avantprojecte inicial s'ha convertit en projecte executat pel mateix Ripoll. Ara amb tots els passos fets, el problema és l'econòmic. El projecte xifra en més de mig milió d'euros el procés de licitació que permetria fer realitat l'anhel d'un barri i rearmar el pont del Dimoni. Per fer-ho possible es demana, però, el suport d'empreses i particulars que amb donacions puguin cobrir almenys una part d'aquest cost. Tothom veu que es tracta d'un projecte de ciutat i que cal reivindicar aquest patrimoni que es va desmuntar ara fa més de 46 anys. Aquell desig de fa molts anys és més a prop. El govern municipal es va comprometre des de l'inici a donar sortida a les llargues reivindicacions veïnals i ara ja hi ha un projecte realitzat. Hi ha eleccions al mes de maig i cal esperar que les promeses i afirmacions fetes ara tinguin continuïtat en el proper govern municipal, que amb bona lògica haurà de ser l'encarregat de poder inaugurar-lo. Alguns veïns ja veien com a bona opció que el pont s'inaugurés al llarg de l'any 2017, just quan farà 660 anys que es va construir per facilitar als veïns que provenien del sector un accés més ràpid al centre de la ciutat. Sigui com sigui, ara sí que el desig sembla a punt de complir-se. 

Publicada al diari "El PuntAvui", 3 de novembre de 2014 - Dani Vilà - Girona

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)