Rehabiliten el parament de la muralla de la Bisbal

Vist: 1421
Obres de rehabilitació del parament de muralla de La Bisbal. Foto: El PuntAvui
Obres de rehabilitació del parament de muralla de La Bisbal. Foto: El PuntAvui

L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà ha iniciat les obres de rehabilitació del parament de la muralla i l’adequació del carrer posterior de l’edifici de la rectoria de la Bisbal d’Empordà.

Amb aquesta actuació es tanca definitivament l’expedient de la recuperació d’una de les antigues muralles de la Bisbal, que havia quedat inclosa durant molts anys dins de l’edifici de la rectoria. I és que, ara fa cinc anys, aquesta muralla no tenia accés públic. Aquest projecte, redactat per l’empresa This is Estudi d’Arquitectura SLP, té un pressupost d’execució material per contracte de 40.418 euros.

 

Un gran bé cultural

La muralla és l’únic element que es conserva de l’antiga fortificació medieval, bastida juntament amb el castell a finals del segle XII pel comte Ponç V, per a la defensa del sector de migdia del comtat d’Empúries.

Aquesta construcció encerclava el nucli antic de la Bisbal. L’element que encara és visible és el portal situat al cap del carrer de la Riera, que apareix en l’actualitat molt reformat, ja que el parament original del portal i la torre que s’alça al seu damunt resten amagats per l’arrebossat.

El portal és format per un arc de mig punt a la part exterior i un d’escarser a l’interior de l’antic recinte. La fortificació medieval seguia els actuals carrers de Cavallers, Valls, Ample, Valls d’en Colomer i carretera de Calonge. El portal es troba integrat a l’edifici de can Caramany, i és l’únic vestigi de l’antiga fortificació medieval.

Restes al descobert

Precisament, i arran de les obres d’ordenació dels carrers Ample, Antic i Valls d’en Colomer de la Bisbal d’Empordà, un dels projectes de mandat del govern –d’ERC, la CUP i En Comú Guanyem–, ja van aflorar vestigis que permeten resseguir la història de com va ser l’antiga ciutat medieval i la seva muralla. L’actuació, però, ja preveia la possibilitat de trobar restes arqueològiques, com ara parts de la muralla de l’antic nucli. La muralla precisament va ser declarada bé cultural d’interès nacional, si bé bona part de l’antiga fortificació no és visible, tot i que hi ha parts que sí que ho són, com el portal del carrer de la Riera.

Pel que fa a aquesta actuació, l’última del pla de barris que en els darrers anys ha servit per endreçar i dinamitzar el nucli històric de la capital baix-empordanesa, quedarà enllestida finalment al llarg del mes de gener. L’alcalde, Enric Marquès, explica que ha autoritzat una pròrroga a l’empresa adjudicatària, Rubau Tarrés, perquè l’acabat es completi al llarg del mes de gener, una circumstància, però, que implicarà incomplir el requisit que els treballs quedessin acabats al cent per cent abans de final d’any.

Publicada al diari "El PuntAvui", 11 de gener de 2020 - Joan Trillas - La Bisbal d'Empordà 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)