Mas Torrelles

Vist: 2826

El 23 de setembre de 1567, Llorenç Torrelles, pagès de l'Esparra, reconeix tenir per Joan Pere de Mitjavila, prior del monestir de Sant Pere Cercada, el mas Torrelles i les terres a ell units. En total uns 560 jornals1.

Entre les finques capbrevades figura el mas Blanc, derruït, de 16 jornals, que afronta al nord i est amb el mas Torrelles; al sud amb la riera Ricastell (de l'Esparra); i a l'oest part amb el mas Torrelles i part amb el mas Espriu. Aquest mas fou establert per Jaume Cogul, prior del monestir, a Guillem Torrelles, amo del mas Torrelles, davant notari de Girona, Bernatt Soler, l'1 d'abril de 14171.

Com la resta de masos de la zona, destaquen les peces de terra boscosa, entre elles: una peça situada en el lloc anomenat "Planes" que fou del mas Pol, de 100 jornals que afronta al nord part amb el mas Torrelles i part amb el mas Oliver, a l'est amb el mas Torrelles, i al sud i oest part amb el mas Torrelles i part amb el mas Oliver; una peça que també fou del mas Pol, de 60 jornals, que afronta al nord part amb el mas Fàbregas i part amb el mas Pol, a l'est amb el mas Torrelles, al sud part amb el mas Torrelles i part amb el mas Vilardell i a l'est amb el mas Fàbregas; una peça de terra de 60 jornals, que afronta al nord amb el mas Sureda, a l'est amb el mas Torrelles, al sud part amb el mas Torrelles i part amb el mas Fàbregas, i a l'oest amb el mas Sureda1.

1 Quaderns de la Selva Nº 8. Evolució de la propietat a l'Esparra (1497-1900), de Josep Formiga i Bosch

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)