Enllesteixen el projecte per recrear en un museu a l'aire lliure la vida neolítica al jaciment de la Draga de Banyoles

Vist: 3957

S'hi reproduiran a escala natural cabanes, graners i forns prehistòrics.

M. ANGELS PAGÈS / Banyoles · La voluntat de convertir el jaciment de la Draga a Banyoles en un parc divulgatiu del neolític s'ha materialitzat en un projecte, presentat ahir, que preveu la reproducció a escala natural de cabanes, graners i forns prehistòrics, i un taller per fer-hi demostracions. Per engegar-ho, cal una inversió de 13 milions i es farà en tres fases, però segons l'alcalde, Pere Bosch (ERC-CUP), encara no hi ha els terminis fixats. Tot i això, enguany s'instal·laran els primers cartells divulgatius.

En la mateixa línia del que s'havia ideat fa uns dos anys, el projecte presentat ahir preveu reconstruir el jaciment de la Draga per poder mostrar al públic en general com vivien els homes del neolític a l'època de màxim esplendor d'aquest poblat. Segons va explicar ahir l'alcalde, Pere Bosch, es construirà una cabana neolítica com la que ja es va fer l'any passat, i totes dues es convertiran en museu interiorment amb una escenografia que reproduirà estris de l'època. El projecte també preveu reproduir el fogar culinari i el forn de ceràmica, en una zona de tallers en què es faran demostracions per als visitants. També s'hi instal·laran quatre plafons explicatius sobre la draga, i s'ha previst tota una sèrie de material de divulgació. El projecte està pressupostat en 13 milions de pessetes, per als quals l'Ajuntament compta obtenir ajuts de les administracions. Precisament el desenvolupament del projecte depèn d'aquestes subvencions, segons l'alcalde. Tot i això, ja va anunciar que aquest any sí que es començaran a instal·lar els primers cartells. En una fase posterior, es vol contractar una empresa per fer visites guiades i dinamitzar l'espai.

Excavacions Assegurades

M.A.P. L'Ajuntament de Banyoles i el Museu d'Arqueologia de Catalunya estan pendents de signar un conveni que garantirà les excavacions al jaciment de la Draga. Així ho va anunciar ahir l'alcalde, Pere Bosch, que va afegir que el consistori hi destinarà una inversió anual d'un milió i mig de pessetes, mentre que l'altra part implicada s'ha compromès a aportar-hi els mitjans tècnics habituals. «D'aquesta manera, acabem amb la incertesa de si les excavacions continuarien com els últims anys», comenta l'alcalde, tot afegint que buscaran la implicació d'altres administracions. Aquest conveni té una vigència de tres anys, i és renovable. D'altra banda, està previst que - en pocs dies es presenti un llibre centrat exclusivament en el jaciment de la Draga.

Publicada al "El Punt Diari" el dia 23 de febrer de 2001

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)