Els arqueòlegs descobreixen que al poblat ibèric de Montbarbat, a Lloret, hi ha més cases del que s'imaginaven

Vist: 4093

Troben dues sitges més i detecten un dipòsit o cisterna molt gran.

Hi ha més cases al poblat ibèric de Montbarbat, a Lloret, del que al principi s'havia previst. Els arqueòlegs que aquests dies hi excaven han descobert murs de cases en una zona que fins ara es creia que era de treball. Segons sembla, els ibers van aprofitar les estructures de la zona de treball per fer-hi cases. Durant les excavacions, també s'han trobat dues sitges i una cisterna, que també podria ser una sitja, molt grossa. Aquesta troballa va ser confosa inicialment amb un forn.

Les excavacions al poblat ibèric de Montbarbat van començar el 1978 i des de llavors només s'han deixat de fer durant quatre anys. Cada any per aquesta època els arqueòlegs hi excaven i cada any hi apareixen troballes. Aquest any, les excavacions duren un mes i mig i s'acabaran d'aquí a quinze dies. No obstant, fins ara ja s'han trobat dues sitges del segle IV abans de Crist. També s'ha descobert que el forn, que va aparèixer l'any passat, no era un forn sinó que era una sitja gran o bé una cisterna per guardar-hi l'aigua. L'arqueòloga Maria del Vilar Vilà, que dirigeix les excavacions, va explicar ahir a l'alcalde de Lloret, Xavier Crespo, i al delegat de Cultura de la Generalitat, Joan Domènech, que van visitar el poblat, que les anàlisis de les terres del voltant del recipient ajudaran a saber què s'hi guardava a dins.

La troballa més important d'aquest any han estat els murs de cases. Montbarbat té una part excavada en què es veu la muralla i les cases del voltant. Les estructures es mantenen i es veu clarament com eren originàriament.

Ara, però, la part que s'excava és la zona de treball, on els ibers manipulaven artesanament el metall o la roba. De fet, en aquest espai hi ha indicis que s'hi treballava el metall, però aquest any també s'ha descobert que posteriorment la zona va deixar d'utilitzar-se com a lloc de treball i s'hi van fer més cases, que es van construir aprofitant les estructures existents.

Maria del Vilar Vilà va dir ahir que encara queda molta feina a fer i que aquesta part del poblat no és tan clara com l'altra perquè la roca es desfà més i perquè alguns furtius han destruït algunes restes.

Fins ara, les excavacions arqueològiques han fet possible descobrir restes d'utensilis de ceràmica feta a mà i a torn, que probablement havien estat elaborats a prop del jaciment. Al llarg dels anys també s'hi ha trobat ceràmica d importació, tant de vernís negre com àtica.

Per la seva banda, l'alcalde de Lloret, Xavier

Crespo, va declarar ahir que l'Ajuntament vol que les excavacions es continuïn fent cada any per promocionar el poblat com un atractiu turístic més de la població.

Publicada al diari "El Punt", 7 d'octubre de 2003 - J. Juanola - Llorent de Mar

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)