Cent anys d'excavacions a Sant Julià de Ramis, en una exposició

Vist: 3915

Puig de Sant JuliàEl dia 19 de setembre es va inaugurar una mostra divulgativa i itinerant que repassa la tasca de recerca arqueològica duta a terme de Sant Julià de Ramis.

Després del cicle de concerts Viaveu al llarg d'aquest estiu, Sant Julià de Ramis continua celebrant els cent anys d'excavacions arqueològiques al conjunt patrimonial de la muntanya de Sant Julià, declarat bé cultural d'interès nacional el 27 de juliol del 2012. Demà, a les 20.30 h, s'inaugurarà al pavelló municipal l'exposició 100 anys d'excavacions arqueològiques a la muntanya de Sant Julià.

L'exposició, que està concebuda perquè sigui itinerant, és de caràcter divulgatiu i vol mostrar les troballes realitzades i la tasca de recerca arqueològica duta a terme durant aquest cent anys en aquest jaciment singular de les comarques gironines.

L'exposició està composta per plafons de doble cara, vitrines amb troballes de la muntanya i una zona d'interacció amb la lectura i el joc. Per aprofundir en els continguts de l'exposició hi ha un espai destinat als més joves amb bibliografia relacionada amb l'arqueologia, amb la recerca, l'antiguitat i els períodes de la història. A més, hi ha un petit espai per poder fer un puzle i poder pintar. Com avancen els organitzadors, tota la mostra està pensada perquè sigui didàctica i atractiva per a les persones no expertes en arqueologia, però sí curioses i interessades a conèixer l'entorn immediat.
A partir del desembre, l'exposició abandonarà Sant Julià de Ramis i estarà disponible per a la itinerància per diferents espais de la ciutat, com ara museus i centres cívics, fins al juny del 2015.
Dels ibers als romans
El poblat ibèric es va establir al segle V aC i va perdurar fins al segle I aC. Posteriorment, els romans van aprofitar l'estructura ibèrica i hi establiren un castrum conegut amb el nom de Castellum Fractum; la posició estratègica del turó els permetia dominar el recorregut de la Via Augusta. Tot i que les primeres troballes daten del 1889, no s'hi va començar a excavar de manera regular fins al 1914 o el 1915.

Publicada al diari "El PuntAvui", 18 de setembre de 2014 - J.C.L. - Sant Julià de Ramis 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)