Castell de Montagut

El castell de Montagut es troba situat al sud-est del nucli urbà de Llagostera, al cim del puig de Montagut.

Del castell se'n conserva la part inferior d'una torre de planta circular i part del clos emmurallat. D'aquest en roman un mur septentrional que s'adossa a la torre, amb diverses espitlleres i una petita porta d'accés. Pel costat sud de la torre, també es conserva l'arrencament d'un mur que correspondria a les estances interiors. És probable que es conservin més restes en el subsòl.

Per les característiques arquitectòniques que es conserven, es considera una obra dels segles X-XI, i es pensa que en els segles XIV-XV, el castell només actuava com a torre de guaita1.

La seva història es pot reconstruir parcialment a través de quatre documents inèdits. L'any 1284 Berenguer Ros, cavaller de la parròquia de Sant Feliu de Llagostera, ven en franc alou a Bernat de Peratallada el castell de Montagut, situat a la mateixa parròquia amb tots els seus masos, terres, possessions i drets pel preu de 1.000 sous de moneda barcelonesa. El 1329 Gilabert de Cruïlles, fill del noble senyor Gilabert de Cruïlles -i sagristà de la seu de Lleida-, dóna a Ramon de Santa Pau, ardiaca de la seu de Girona, i a Arnau de Mont-rodon, canonge de la seu de Girona, la potestat de vendre el seu castell de Montagut, situat a la parròquia de Sant Feliu de Llagostera. L'any 1330 Gastó de Montcada, bisbe de Girona, fa donació franca i lliure al seu germà Ot de Montcada del castell de Montagut, que havia comprat anteriorment a Gilabert de Cruïlles segons consta en un document públic fet el 26 de maig de 1330. I, finalment, el 1354 Guillem Gonfaud, del castell de Montagut, situat en la parròquia de Llagostera, promet a Guillem Vives, de la vila de Caldes, que el pròxim Nadal pagarà uns 22 sous barcelonesos que li deu per raó d'un ase de pel negre que li vengué. Un afegit posterior diu que el deute fou pagat dins el termini promès2.

1 Informació extreta de l'Inventari del Patrimoni Històric de Catalunya (gencat.cat)
2 Quaderns de la Selva, 29(2017). El castell de Montagut, una fortalesa medieval en el massís de l'Ardenya-Cadiretes, per Pau Turon Izquierdo

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)