microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

Mor als 64 anys el psiquiatre, escriptor i activista cultural d'Olot Jordi Pujiula, un dels intel·lectuals més rellevants del últims quaranta anys a la capital garrotxina.

El metge psiquiatre i activista cultural Jordi Pujiula i Ribera, nascut a Olot l'any 1947, ha mort ahir a la matinada víctima d'una cruel malaltia. President del Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca, membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, assagista, escriptor i investigador, ha estat un dels intel·lectuals més rellevants dels últims 40 anys a la capital garrotxina, especialment en el camp de la recerca històrica. Jordi Pujiula ha estat també un gran col·leccionista –l'afició li venia del seu pare– sobretot de postals antigues i de fòssils. Era soci del Cercle Filatèlic i Numismàtic d'Olot i participava regularment en les exposicions de l'entitat i havia format part de la junta.

Pujiula, llicenciat en medicina i cirurgia i especialista en psiquiatria, ha estat guardonats amb diversos premis i ha rebut diverses distincions i ha publicat desenes de llibres, de poesia (com ara La pols a la por), biografies (per exemple, Glossa biogràfica de Joaquim Danés i Torras), de recerca històrica (Els morts de la Guerra Civil a Olot) o de recerca antropològica (Bruixes, dimonis i follets de la Garrotxa, una obra de la qual se sentia especialment orgullós). Ha escrit articles per a publicacions locals com ara Olot-Misión, L'Olotí i Doble Set, diaris com El Punt i revistes com Revista de Girona, Les Garrotxes o L'Avenç, així com treballs en publicacions d'història. Amb el seu amic Pere Planella ha col·laborat amb diversos muntatges teatrals. L'últim poema que va escriure per encàrrec de l'artista i amic Quim Domene es pot llegir a la barana de la plaça de les Monges, que s'inaugura demà: "Endevina els vells carrers en aquesta plaça nova. La ciutat obre l'espai on la mirada reposa. Mira el temps, els vianants... mentre passa la memòria".

Humà i intel·lectual

Totes les persones que ha consultat aquest diari coincideixen a remarcar la seva humanitat i lucidesa i la seva categoria intel·lectual. L'alcalde d'Olot, Lluís Sacrest, ha qualificat de pèrdua extraordinària la mort de Pujiula, al qual ha qualificat d'home bo, de grandíssima humanitat i de punt de referència per a la ciutat. L'alcalde ha recordat que va ser pregoner el 2006 i se li va retre un homenatge en el marc dels premis Ciutat d'Olot. L'exconsellera de Salut Marina Geli ha destacat a Ràdio Olot que era un gran humanista. Quim Domene ha dit que Pujiula sempre hi era, en referència tant a la seva vinculació a l'activitat cultural de la ciutat com en l'àmbit personal. Domene havia il·lustrat dos dels seus tres llibres de poemes i hi va compartir els anys del setmanari local Olot-Misión. L'artista ha lamentat la mort en pocs anys d'intel·lectuals olotins de la generació de Pujiula com ara Pep Callís o Xavier Bulbena. Finalment, ha remarcat la lucidesa i la naturalitat amb què Jordi Pujiula parlava de la mort, fins al punt que va escollir la música i les persones que han d'intervenir a l'acte civil d'acomiadament que se celebra avui a les 4 de la tarda a la Sala Torín. El ple del Consell Comarcal de la Garrotxa va manifestar ahir al vespre de forma unànime el seu condol a la família.

L'activista cultural i amic de Pujiula Domènec Moli ha dit que la mort de Pujiula és una gran pèrdua per a Olot: "La ciutat ho sentirà molt". D'ell ha destacat que era un historiador molt rigorós, i també que era una persona molt generosa i valenta. El responsable de l'arxiu comarcal, Antoni Mayans, ha remarcat que Pujiula va recuperar al final de la transició la memòria històrica de la república i que va ser un enllaç entre el període democràtic actual i l'anterior al franquisme. El president del Cercle Filatèlic, Joan Gelis, ha destacat la implicació de Jordi Pujiula a l'entitat.

 

Publicada al diari "El PuntAvui", 11 de març de 2011 - Jordi Casas - Olot

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)