microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

La inauguració de les obres de restauració del claustre romànic del monestir benedictí femení de Sant Daniel de Girona va servir ahir per donar el tret de sortida als actes de celebració del mil·lenari del recinte monàstic. Un acte solemne que va presidir el president de la Generalitat, Artur Mas, i que també va tenir la presència dels consellers Ferran Mascarell i Irene Rigau; el bisbe de Girona, Francesc Pardo; l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont; el president de la Diputació, Joan Giraut; la priora del monestir, Maria Assumpció Piferrer, i l'abat de Montserrat, el gironí Josep Maria Soler.

Mas va destacar el paral·lelisme històric del monestir amb Catalunya: "Les parets mestres d'aquest monestir han resistit moltes coses en aquests mil anys, com les parets mestres de Catalunya, que continuen intactes, malgrat que les volen tirar a terra, les volen debilitar. Però el país, com aquest monestir, ha sabut mantenir actituds per resistir els moments més adversos i ha avançat sempre mirant cap endavant."

Mas va qualificar de resultat "esplèndid" el procés de restauració del claustre i el va situar com "un dels millors exemples d'arquitectura catalana, senzilla, austera, elegant i serena". La priora de la comunitat no va dubtar a assenyalar que era "un dia històric" i va subratllar que el treball fet serveix "per apreciar la qualitat artística i recuperar l'esplendor original d'un oasi de pau, de recolliment i de vida monàstica". D'una altra banda, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va garantir que "Girona és avui més bella i rica" i va mostrar-se segur que el mil·lenari ha de servir per casar "les dimensions patrimonial i històrica amb la humanística i amb l'espiritual del monestir i convidar la ciutat a participar-ne activament".

Programa de "la Caixa"

La restauració del claustre ha durat deu mesos i ha suposat una inversió de 300.000 euros feta en el marc del programa Romànic Obert de l'Obra Social "la Caixa". El director executiu de "la Caixa", Jaume Giró, va manifestar que era "un veritable orgull remarcar el valor d'un dels millors patrimonis romànics de Catalunya".

Publicada al diari "El PuntAvui", 15 de juny de 2013 - Dani Vilà - Girona

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)