microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

Excavacions a la Serra del Mas BonetFIGUERES | DDG El Museu de l'Empordà inaugurarà divendres l'exposició Vida i Culte en el Neolític Empordanès. L'assentament prehistòric de la Serra del Mas Bonet-Vilafant, Alt Empordà.
Des del Museu de l'Empordà asseguren "hem trobat interessant poder mostra-ho atès que són restes de troballes arqueològiques a partir dels treballs del traçat del TAV a un punt concret de la nostra comarca: la Serra del Mas Bonet".
Mas Bonet és un extens assentament prehistòric ocupat durant gairebé 3.500 anys, des de les primeres etapes del neolític fins a l'edat del bronze (entre el 5.000 i el 1.500 aC). L'any 2008, mentre l'equip d'arqueòlegs s'hi trobava excavant, "es van trobar sis esteles i un menhir, una troballa molt singular", segons els organitzadors.
Una època de canvis
"Sabem que aquestes comunitats prehistòriques van viure una època de canvis de gran transcendència: l'extensió del fenomen megalític, l'aparició dels primers metalls i, molt possiblement, la consolidació de les diferències socials entre els membres de les comunitats".
Les representacions figuratives més o menys abstractes de pedra tenen una gran força i desprenen una "autèntica bellesa pètria". Però, més enllà, construeixen, "sense cap mena de dubte", una novetat en el panorama de la prehistòria catalana i una "oportunitat per analitzar el món de les idees en les darreres etapes de la prehistòria".
De la mateixa manera, aporten "informació inèdita" sobre el món de les creences i els mites, amb un "possible culte al toro", ja que aquestes comunitats prehistòriques "poblaren en el nostre territori entre finals del IV mil·leni i l'inici del III mil·leni abans de la nostra era".
Es tracta d'una exposició produïda pel Museu d'Arqueologia de Catalunya i que ha estat a la seu d'aquest Museu Nacional a Barcelona i també a la subseu de Sant Pere de Galligants de Girona, durant el 2012 i el Museu de l'Empordà acull ara en itinerància.

Publicada al "Diari de Girona" el dia 13 de març de 2013, DDG, Figueres.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat )