microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

Un conveni assegura la recerca al jaciment neolític de Banyoles, un dels més importants del món.

RAMON ESTÉBAN / Banyoles / L'Ajuntament de Banyoles i el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), dependent de la Generalitat, van formalitzar ahir un conveni pel qual les dues parts es comprometen a tirar endavant un ambiciós projecte de recerca i difusió del jaciment del neolític antic (fa uns 7.000 anys) de la Draga, considerat el més important de la seva època a la conca occidental de la Mediterrània. El tracte com portarà una inversió de 12 milions de pessetes i garantirà que s'excavi tant en superfície com sota les aigües de l'estany, i que es completi la construcció d'un poblat per il·lustrar com es vivia en aquell assentament.

Lamentablement, que es planifiqui el finançament d'unes excavacions arqueològiques, en aquest país és notícia. L'esdeveniment es va produir ahir ahir migdia a l'ajuntament de Banyoles, amb la signatura del conveni. Si les previsions de l'alcalde, Pere Bosch, s'acompleixen, la Diputació s'hi afegirà properament. El director del MAC, Miquel Molist, va assegurar que la seva intenció és que els tractes com aquest es generalitzin. A hores d'ara només els jaciments que són propietat de la Generalitat -Ullastret o Empúries, per exemple tenen el finançament assegurat a mitjà termini. Tant l'alcalde com els directors de les excavacions a la zona terrestre, Josep Tarrús, i de la part submergida, Xavier Nieto, es van felicitar pel conveni. «Ens assegurem una col·laboració institucional que és indispensable donada la complexitat tècnica i l'envergadura del jaciment», va fer notar Josep Tarrús. D'aquí al 2003, es continuarà investigant i treballant en les feines de restauració i conservació, especialment delicades perquè es tracta sovint de material de fusta que ha estat molt de temps en contacte amb aigua. Quant al parc temàtic, - que ja està delimitat amb una tanca i disposa d'una sola cabana - s'anirà completant de mica en mica, fins que estigui enllestit a final del 2002. Està previst també editar-ne un tríptic de divulgació.

Una mina inesgotable

R.E. · No és casualitat que precisament el jaciment de la Draga tingui la sort de disposar d'un conveni com el que es va signar ahir. Els fruits que per als investigadors del neolític està donant ho justifica amb escreix. Des que el 1990 van començar els treballs, han trobat, per exemple, unes eines agrícoles, de fusta, considerades exemplars únics en el seu gènere. L'any passat la sorpresa va ser majúscula quan van localitzar les peces d'una cabana que havia quedat enrunada. D'aquest punt han anat extraient desenes de pals que sustentaven l'estructura. Per altra banda, la manca d'experiència en aquest tipus de jaciments ha suposat una sèrie de reptes, com van recordar ahir Josep Tarrús i Xavier Nieto. La tecnologia amb què s'ha dotat el Centre d'Arqueologia Subaquàtica (CASC) s'explica, en bona part, pels materials que surten a la Draga.

Publicada al "El Punt Diari" el dia 14 de juny de 2001

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)