microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

La recerca al jaciment prehistòric de Sales de Llierca continuarà l'estiu vinent.

R. ESTÉBAN / Sales de Llierca - La recerca que s'ha fet aquest mes a la Cova 120 de Sales de Llierca (Alta Garrotxa) no ha donat resultats espectaculars però sí que ha permès confirmar que aquest refugi natural va ser utilitzat per l'Home de Neandertal, del qual han continuat apareixent indicis. La datació d'aquests materials (bàsicament, pedres manipulades) l'han situada provisionalment en uns 150.000 enrere. L'any vinent s'acabaran d'excavar els 40 cm que queden per arribar a la base de la cova.

Xavier Terradas, el científic que ha dirigit l'equip de dotze arqueòlegs i estudiants catalans i de la resta de l'Estat que han estat treballant a la cova, afirma que està satisfet dels resultats. I això que han hagut d'invertir bona part del temps a calibrar l'abast del pas d'uns furtius pel jaciment, ara fa tres anys. «Ho van deixar força malament i hem tingut més feina del compte», comentava, resignat. Les hores perdudes per culpa d'aquella excavació il·legal es recuperaran en la campanya de l'estiu vinent.

Setena capa

El nivell estudiat aquest any és el número set des que van començar les excavacions, a la dècada dels anys 80. A les capes de sobre havien localitzat, per aquest ordre, restes d'enterraments per incineració (de fa uns 3.500 anys), materials corresponents a inhumacions col·lectives (de fa uns 4.500 anys) i proves d'emmagatzematge de cereals (d'uns 6.000 anys enrere). En la capa en la qual s'ha estat treballant aquest estiu hi havia indústria lítica (pedres per tallar, per exemple) i restes de fauna i vegetals, força ben conservades. Cronològicament, correspondria a cap a 150.000 anys enrere, per la qual cosa es confirma que la Cova 120 és un dels indrets de Catalunya amb presència humana constatada més antiga. En teoria, els 30 0 40 cm de terra per excavar que queden fins a la roca mare han d'amagar igualment materials del Paleolític Mitjà.

L'excavació d'aquest any i la de l'estiu que ve han estat organitzades pel Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i el Consorci de l'Alta Garrotxa i cofinançades pel Servei d'Arqueologia de la Generalitat.

Publicada al "Punt Avui" el dia 22 de juliol de 2003, Ramon Estéban, Sales de Llierca.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)