microhistòria Gironina

PORTAL GIRONÍ D'HISTÒRIA I GENEALOGIA

editorial  notícies

temes

HISTÒRIA

Història local i microhistòria.

ARQUEOLOGIA

Jaciments arqueològics

PATRIMONI

Patrimoni artístic i arquitectònic

MASOS

El món rural antic

ESTUDIS I TREBALLS

Textes estudis i treballs de microhistòria aportats per investigadors

MÉS INFORMACIÓ 

Documents

Documentació històrica, pergamins i transcripcions.

més informació

investigadors i Centres d'Estudis

Persones i centres que treballen en el camp de la investigació històrica en el marc de les comarques gironines.

més informació

divulgant
història

Compartir el coneixement és omplir el país de saviesa

descobrint
història

Saber del passat per preparar el futur

El document del segle XVIII és una transcripció de l'original del segle XVI, que relata de primera mà els fets. SAMP. Foto: El PuntAvui
El document del segle XVIII és una transcripció de l'original del segle XVI, que relata de primera mà els fets. SAMP. Foto: El PuntAvui
Amb aquesta edició, elaborada per Sílvia Mancebo, especialista en paleografia i diplomàtica, el Servei d’Arxiu Municipal vol posar en relleu i difondre un dels documents singulars que es conserven en el seu fons, així com fer un reconeixement als autors dels segles XVI i XVIII que van recollir aquest atac. L’edició del facsímil es complementa amb altres actes que s’han preparat a Palamós per explicar el saqueig i incendi de la vila.

El text del notari de Palafrugell Antic Brugarol relata la crema i destrucció de Palamós, ara fa 475 anys. Va tenir lloc el 7 i 8 d’octubre del 1543. Vint vaixells de la flota del temible corsari turc Barba-rossa van atacar Palamós i Sant Joan. Els nens i les dones van marxar i es va quedar un grup d’homes. Els pirates van entrar per una part de la muralla no acabada, coneguda com la bretxa. No va sobreviure ningú. Quan hi van arribar reforços de Palafrugell ja era massa tard. Molts van morir cremats. Un infern.

Per això l’àrea de Cultura, Patrimoni i Arxiu ha programat un seguit d’actes, totalment gratuïts, per rememorar, contextualitzar i recordar les conseqüències d’aquell terrible assalt. Els actes començaran dissabte, dia 6, a les cinc de la tarda, amb una visita comentada a l’exposició Barba-rossa, instal·lada al Museu de la Pesca. Després, a la capella del Carme, el professor d’història moderna a la Universitat de Barcelona Agustí Alcoberro donarà una conferència amb el títol Lo gran cas de la presa, saco i crema de Palamós, 7 i 8 d’octubre de 1543. L’amenaça corsària a la Catalunya moderna, que tractarà dels fets de Palamós, posant el focus també en el que va suposar l’ofensiva corsària a l’Empordà i a Catalunya. Diumenge, a les 12 h, es farà una ruta guiada pel nucli antic visitant els espais més afectats per l’atac.

Publicada al diari "El PuntAvui", 4 d'octubre de 2018 - Joan Trillas - Palamós 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)