Besalú completa el projecte de museïtzació de la sinagoga.

Vist: 3767

La comissió de Patrimoni hi va donar el seu vistiplau.

La comissió de Patrimoni ha aprovat la segona fase d'ordenació de les restes de la sinagoga de Besalú i el seu entorn,e la qual cosa l'Ajuntament podrà completar la recuperació de l'espai per fer-lo visitable. Va ser un dels 58 temes tractats ahir per la comissió, que només ha desestimat del projecte de Besalú una plataforma elevada a la muralla per veure el pont.

La primera fase ja s'està executant. Abasta la sala d'oració i el pati de l'antic recinte religiós medieval, i l'accés que comunicava la sinagoga amb la miqvé (banys). Aquesta intervenció costa uns 100.000 euros, que aporten la Diputació, la Generalitat, «la Caixa» i el mateix Ajuntament.

Es van deixar per a una segona etapa els treballs en una àrea annexa perquè s'hi ha estat excavant fins fa pocs mesos. Es va fer un projecte, però s'ha hagut d'actualitzar. Arran del descobriment d'un carrer que circula paral·lel a la sinagoga, en direcció a la muralla, es va deduir l'existència d'una porta al mur, que ara es recuperarà. Gràcies a aquesta porta nova es podrà connectar la visita a la zona de la sinagoga amb la ruta cultural de l'exterior de la muralla. Els treballs començaran abans de finals d'any. Aquesta segona fase tindrà un cost d'uns 140.000 euros. La majoria d'aquests diners (100.000 euros) els aportarà el Departament de Política Territorial a través d'una «ajuda extraordinària», segons ha dit l'alcalde, Lluís Guinó. La recuperació de la sinagoga i el seu entorn és un dels projectes que l'Ajuntament pretenia que es beneficiés de la llei de barris. La Generalitat, però, no el va admetre.

L'Ajuntament té uns locals llogats en una casa veïna de la sinagoga que, un cop estigui enllestida la recuperació del recinte religiós, es transformarà en una oficina d'informació per als visitants. És una planta baixa d'uns 60 metres quadrats. Ateses les característiques de les restes arqueològiques, les noves instal·lacions estaran especialitzades en la interpretació del món jueu.

Publicada al diari "El Punt", 26 d'abril de 2003 - RAMON ESTÉBAN - Besalú

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)