Besalú exhibeix el resultat de cinc anys de recerca arqueològica.

Vist: 3871

Les 14 excavacions que s'han fet han permès aclarir diversos aspectes de la història de la vila.

Una visita guiada que tindrà lloc aquest vespre mostrarà els importants avenços que s'han produït en el coneixement i la recuperació del passat de Besalú, sobretot de l'època medieval. Ara fa cinc anys que es van començar les excavacions que han permès treure a la llum, per exemple, les restes de la sinagoga i més trams de muralla, uns elements que s'han incorporat de seguida al patrimoni arquitectònic que la vila llueix com a principal reclam turístic. La informació desenterrada també ha fet canviar algunes dades tan significatives com la identitat del primer assentament, que no seria iber –com s'afirmava fins ara– sinó d'època romana.

L'arqueòleg de la UdG que ha coordinat la recerca, Jordi Sagrera, serà l'encarregat de conduir els visitants en aquest viatge pel temps. Durant aquest lustre s'han excavat vuit jaciments i s'han fet sis seguiments arqueològics en diverses obres, fet que ha suposat una inversió de 100.000 euros, aportats per la Diputació. La sortida serà a dos quarts de deu del vespre, a la plaça dels Jueus. No és un lloc triat a l'atzar, sinó que és l'espai nou que inclou les joies de la recerca: les restes de la sinagoga (l'única de Catalunya de què es conserven vestigis) i la porta de la muralla que comunicava directament el call amb l'exterior. Però la tasca feta per l'equip de Sagrera abasta molt més. Juntament amb l'alcalde, Lluís Guinó, i la regidora de Cultura, Mercè Balateu, ahir l'arqueòleg en va fer un repàs per a la premsa: la identificació de més trams de les muralles dels segles IX, XI i XIV; la descoberta de més elements del castell i l'església de Santa Maria i del portal del sud de la muralla del XI, i la localització d'habitacions d'època romana a prop del pont nou.

La recerca continuarà, almenys, els pròxims tres anys, després que l'Ajuntament i la Diputació han pactat el conveni corresponent.

Publicada al diari "El Punt", 31 d'agost de 2007 - RAMON ESTÉBAN - Besalú

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)