Mas Xiberta

Vist: 3544

Mas Xiberta (Fornells de la Selva)Esmentat també com a Mas Pujades, Mas Negre Gran, Can Cuní­ i Mas Alay. Te unit l'antic mas Arnost.

Al 1409, Arnau de Pujada cabrevà les possessions del mas: El camp Cí­vils de 4 jornals de bous; la possessió dita Requesén de 12 jornals; el Camp Goy de 5 jornals; el camp dit Pujada de 3 jornals, que havia estat de Bonanat de Bordils; la feixa d'1 jornal que havia estat de Guillem Arrufat; la feixa dita Borda que fou del mas Aulina, de 4 jornals; una terra petita prop del mas Pujada i una coromina de 4 jornals de bous.

A l'any 1530, Antic Negre comprà a Jaume de Segurioles, senyor del castell, els drets del mateix castell sobre els masos Negre, abans dit Pujades, i Arnost per 70 lliures, i a l'any 1538 cabrevà el mas Arnost al Ferial de la Seu.

A l'any 1590, junt amb la torre de Raset era un dels masos de Fornells amb més caps de bestiar.

Al 1591 Joan Negre va crear censal.

A l'any 1599, en els arxius de la Pia Almoina surt esmentat el mas Negre, dit abans Pujades.

A l'any 1642, Antic Negre i el seu fill Jaume vengueren el mas a Joan Pau Perpinyà, ciutadà de Girona. Posteriorment al 1652, consta que Joan Negre, del mas Negre, crea un violari a Sant Daniel.

Al 1666 Magdalena Perpinyà i Masdeu, viuda de Joan Pau Perpinyà, i el seu fill Joan Baptista Perpinyà, vengueren el mas als Aniversaris de la seu per 4.340 lliures, que en restà propietària fins a la desamortització en que passà a mans de l'Estat, comprant-lo en subhasta a l'any 1855 en Joaquim Pujol i Santo que al 1869 el ven a Josep Forgas i Elias. Al segle XX, el mas ha tingut diferents propietaris.

Al 1857 el mas tenia dues residències, una a llevant coneguda com a Can Cuní­ i una altra a ponent dita can Xiberta. A la llinda del mas hi ha una inscripció que porta la data de 1617.

Informació extreta de:
Llibre "Masos de Fornells" de Josep Maria Marquès, editat per L'Ajuntament de Fornells

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)