Història - Introducció

Vist: 2262

Introducció

La història de les comarques gironines va estretament lligada a la història dels Països Catalans, la forja de la seva identitat i el tarannà dels seus pobladors. Aquestes planes presenten la història dels diferents pobles i indrets que les formen, d'una forma resumida i esquemàtica, organitzada per comarques, de forma que el lector, amb una ullada, es pugui situar en el temps i perfilar els trets característics de l'època en la que tingui interès.

Pretenen esdevenir el complement ideal per a ubicar cada element del contingut del portal dintre el seu espai-temps.

Opinió

Per a molts, quant els parlen d'història, ho assimilen a cosa inútil, a una assignatura sense sentit pràctic i en passen de llarg. Potser tenen raó si es miren la ciència històrica des d'un punt de vista simplista, com una novel·la o un conte i pensen que és una matèria reservada als historiadors.

Si avancem una mica en la nostra reflexió i ens atrevim a mirar aquesta ciència, amb un cert esperit analític, fent tant sols l'exercici comparatiu de situar-nos nosaltres mateixos una mica endarrerits en el temps, no per caure en la nostàlgia sinó per obtenir perspectiva i, així, avaluar la nostra pròpia evolució i la del nostre entorn, entendrem el sentit d'aquesta ciència, i entrarem en una fase d'anàlisi molt simple, en la que serem capaços de trobar explicacions a situacions o fets que no podríem entendre sense aquesta perspectiva i, llavors, ens adonarem que tenir coneixement de l'origen de moltes situacions, ens ha condicionat moltes de les nostres decisions posteriors.

Amb un aspecte més ampli, la història pretén aquesta mateixa perspectiva a un nivell social, per ajudar-nos a un major encert en les nostres decisions col·lectives.

 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)